Tjednik Nacional treba isplatiti 70 tisuća kuna Tomislavu Karamarku, zbog objavljenog intervjua s Josipom Manolićem u kojem je lažno ustvrdio da je Karamarko radio za Udbu.

Osim toga, Nacional mora ukloniti sporni intervju sa svoje internetske stranice te objaviti cijelu presudu Općinskog suda u Zagrebu, pred kojim je vođen sudski postupak.

Karamarkov odvjetnik Veljko Miljević najavio je žalbu jer smatra da je dosuđeni iznos premali. 

Osim Nacionala Karamarko je zbog spornog intervjua tužio i Josipa Manolića kojega tereti za klevetu. No, taj je spor koji je 20. siječnja počeo na Općinskom kaznenom sudu upućen na mirovno vijeće koje u roku od tri mjeseca mora donijeti odluku.

>>Ivan Mihael Ban: Parlamentarni izbori u zrcalu medija

Tužbe protiv Nacionala uslijedila je nedugo nakon intervjua objavljenog 2. lipnja prošle godine u kojem je Manolić, između ostaloga, rekao da je Udba ulovila Karamarka u sitnom kriminalu te da su ga ucijenili da radi za njih. Nakon tog teksta, Karamarko je podnio tužbe protiv Nacionala, Manolića, ali i Ante Barišića, profesora Fakulteta političkih znanosti i nekadašnjeg djelatnika SDS-a koji je u intervjuu potvrdio sporne navode.

Karamarko je, pak, Manolićeve tvrdnje ocijenio lažima i klevetama plasiranima u javnost "zbog političkih motiva i u predizborne svrhe". Također je da nije bio suradnik tajne službe bivše Jugoslavije, već je bio žrtva SDS-ove operativne akcije kodnog naziva "Trs".

 

M.M.