Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, izjavio je jučer (22. veljače) da će za novog ministra branitelja predložiti Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a. Prema svemu sudeći bit će to konačno rješenje nakon više od tri tjedna spekuliranja i medijskih nagađanja o tome tko će voditi taj važan i osjetljiv državni resor.

Nema sumnje da će većina branitelja biti zadovoljna izborom i činjenicom da će ih unutar vlasti s punom zauzetošću i odgovornošću zastupati čovjek koji ih je predvodio u ratu, čovjek briljantnog ratnog puta, čovjek od riječi, onaj koji ih neće iznevjeriti.

No, hoće li to biti dobro rješenje za stanku kojoj je Brkić glavnim tajnikom s obzirom na još uvijek aktualna postizborna preslagivanja i s obzirom na činjenicu da uskoro (svibanj ?) slijede unutarstranački izbori na kojima se kao budući prvi čovjek HDZ-a spominje i miljenik Vesne Pusić i pouzdanik Mesićevog kruga? Tko bi to mogao biti? Tko je taj diplomat po rođenju čije se ime i kandidatura za predsjednika najveće hrvatske stranke najčešće spominju u medijima'? Je li Karamarko vodio računa o ovim okolnostima prije nego je javno potvrdio Brkićev izbor za ministra branitelja?

Odričući se saborskog mandata, Milijan Brkić se obvezao na predani rad u stranci čiju, prije dvije godine započetu reorganizaciju treba okončat izborom novog vodstva. Voditi ministarstvo branitelja nakon Freda Matića i Pupovčevog asistenta Glavaševića ponajmanje će biti stvar rutine. Bit će to težak i mučan posao. Bit će to i dio pothvata promjene višegodišnjeg stanja pomućene svijesti o Domovinskom ratu kojeg su upravo ova dvojica personalizirali.

Tko će biti zadovoljan a tko ne izborom Milijana Brkića za ministra branitelja?

Brkićevim izborom za ministra branitelja bit će zadovoljni sami branitelji - to je dakako osnovni smisao - ali nezadovoljni će biti medijski huškači kojima je Hrvatska neželjena ili pak slučajna zemlja. Njihovo se podbunjivačko poslanje najjasnije očitovalo tijekom nekoliko izbornih ciklusa kada se tražio modus eliminacije Milijana Brkića iz predizborne kampanje, iz politike. Naime, Josipovićev trust mozgova je došao do zaključka kako im je Brkić osnovna smetnja jer su nakon prvog kruga predsjedničkih izbora (kasno) shvatili da neće ni na koji način moći nadoknaditi prednost koju u taboru Kolinde Grabar Kitarović ostvaruje Milijan Brkić. Tražili su i najmanji mogući povod kako bi u javnosti difamirali ovog HDZ-ovog dužnosnika.

A nakon predsjedničkih slijedili su i parlamentarni izbori. Prisjetimo se rješenje Policijske akademije, odnosno MUP-a RH kojim je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić lani ostao bez diplome i sve će svima biti jasno.

Isti dan - zbog slučaja s poništavanjem diplome - Milijan Brkić je dao izjavu kojom je na nedvosmislen način najavio svoj mogući odlazak. Podnio je ostavku i zatražio od predsjednika stranke Karamarka da ga razriješi dužnosti glavnog tajnika HDZ-a: 'Ako na bilo koji način budem smetao HDZ-u na njegovu putu uspjeha i povratka na vlast, sigurno neću biti smetnja i u dogovoru s vodstvom stranke ću se maknuti. Stranka ne ovisi o meni. Ali budite sigurni, s Brkićem ili bez njega, HDZ ide ka pobjedi na svim budućim izborima'.

Iako je Brkić uvjeravao birače HDZ-a da o njemu ne ovise pobjede, detaljnijom analizom bi se lako moglo dokazati da je - zbog izostanka njegovog udjela u jednoj dionici kampanje - pobjeda Domoljubne koalicije na parlamentarnim izborima doista došla u pitanje.

Kako je Karamarko reagirao na ponuđenu Brkićevu ostavku? U tome trenutku taktično i razložno ali i obranaški. Odlučio je pričekati s odlukom do konačne odluke Upravnog suda. A Upravni sud je u srpnju 2015. godine svojom odlukom Brkiću vratio diplomu koju mu je u ožujku 2014. oduzeo MUP.

Tko su glavni protagonisti priče s osporavanjem diplome?

To su prije svih bivši ministari Željko Jovanović, Ranko Ostojić i njihove kurirske veze:Mario Bertina, šef Policijskog Uskoka, Joško Vukosav dekan Visoke policijske škole i Želimir Radmilović načelnik Policijske akademije.

Pokrovitelji priče da se Brkića proglasi plagijatorom ministri su Jovanović i Ostojić, a potpisnik Odluke kojom se Brkiću oduzima naziv 'stručni specijalist kriminalistike' je Joško (Josip) Vukosav, tada dekan Visoke policijske škole.

>>Analiza: Kako su Milanović, Ostojić, Jovanović i policijski vrh pokušali pakirati Milijanu Brkiću

Da se radi o političkoj diskreditaciji i naknadnoj (stručnoj) pameti povjerenstva Visoke policijske škole, govori činjenica da je upravo Joško Vukosav bio u tročlanoj komisiji pred kojom je Brkić u lipnju 2011. branio svoj rad.

Kao i svi drugi diplomanti i Brkić je - uostalom kao jedan od tri najbolja polaznika Policijske akademije u generaciji - diplomirao na temelju materijala kojeg mu je preporučio mentor, na temelju kojega je pripremao rad i obranio ga. Nije li onda propust povjerenstva, ako ga je bilo, konkretno dekana Joška Vukosava, da nije upozorio na loš rad ili ga prepoznao kao plagijat? S druge strane, prema internom pravilniku Visoke policijske škole dekan uopće nema ovlast arbitrirati na način kako je to učinio Joško Vukosav. Zato je - između ostalog - Upravni sud u Zagrebu u srpnju 2015. godine nepravomoćno ukinuo rješenje Visoke policijske škole kojim je diplomski rad Milijana Brkića proglašen plagijatom.

Na ovu presudu MUP se mogao žaliti Visokom upravnom sudu, ali je mogao i odustati od žalbe.

Nakon što je Policijska akademija zaprimila konačnu i pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda, ravnatelj Želimir Radmilović i dekan Joško Vukosav rekli su kako neće tražiti ponovno pokretanje postupka. No, nije bilo tako.

Tko je u čijoj sjeni?

Da MUP ipak ne odustane od tužbe presudan je bio utjecaj Ranka Ostojića. Iako on više nije ministar, njegov autoritet pridržava novi ministar Vlaho Orepić, a njegov pak autoritet pridržavaju SDP-ove ćelije u dolini Neretve pa je posljedično Ostojićevom utjecaju zatraženo od načelnika Radmilovića da se ponovo pokrene postupak. Dakle, glavni operativac koji je pokrenuo cijeli postupak protiv Milijana Brkića je Želimir Radmilović, načelnik policijske akademije. Ranko Ostojić je preko njega izravno dogovarao sve detalje ove operacije, uz asistenciju bivše pomoćnice ministra Sanje Čanković. Upravo njoj je upućen dopis da kao pomoćnica ministra za pravne poslove da pravno mišljenje o pitanju kako pokrenuti postupak. Zanimljivo: 11. veljače Sanja Čanković potpisuje zatraženo očitovanje o postupku oduzimanja stručnih naziva - s tumačenjem da postupak treba ponoviti neovisno što to sud nije tražio - i tog dana biva smijenjena. Lukav potez uz izgovor: 'Procedura se mora poštivati, neovisno tko ju je i kada potpisao'.

Dekan – nesuđeni ministar MUP-a i turistički radnik

Jedan od aktera ove priče je i dekan Joško Vukosav, u javnosti poznat zbog toga jer je bio jedan od prvih kandidata za ministra MUP-a kojega je favorizirao jedan kružok unutar Mosta. S njim su o mogućnosti da bude ministar razgovarali Božo Petrov i Nikola Grmoja. Nakon što je imenovan Vlaho Orepić, Joško Vukosav postaje kandidat za neku od visokih dužnosti u policiji. Vukosav se inače uz ovako ozbiljan posao bavi i turizmom. U posjedu je kuće za odmor u Plaškom koju iznajmljuje. Svjedoci bi rekli 'kućerina zlata vrijedna'.

No, mediji se ne bave tko renta kuće za odmor i usput gradi policijsku karijeru, nego će se po svemu sudeći baviti diplomom Milijana Brkića neovisno kakva bila sudska odluka. Sada imaju dodatan motiv: na čelo ministarstva branitelja mogao bi doći bivši zapovjednik Alfi. A to je prema poimanju medija u Hrvatskoj … nedopustivo. Zato, na pitanje tko je sljedeća meta medijske hajke - nije teško domisliti odgovor.

 

Krešimir Vrankić / Kamenjar.info