Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u Banjoj Luci kako sadašnja vlast u Hrvatskoj treba spriječiti jačanje ekstremizma i nastojanja da se rehabilitira ustaštvo.

Pupovac je ovo izjavio u intervjuu kojega je emitirala Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), nakon što se u Banjoj Luci sastao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, s kojim je, kako je priopćeno, razgovarao o izgradnju infrastrukturnih objekata koji povezuju Hrvatsku i BiH te o obnovi nekoliko spomenika na teritoriju Hrvatske koji bi trebali svjedočiti o stradanju Srba a dali su i potporu izradi “Deklaracija o zaštiti i opstanku srpske nacije”, još jednog kontroverznog dokumenta koji bi Aleksandar Vučić i Milorad Dodik trebali predstaviti 1. prosinca ove godine, u prigodi 99. godišnjice osnivanja prve Jugoslavije. 

Opisujući trenutačno stanje u Hrvatskoj ocijenio je kako je u zemlji oživjela jedna vrsta ekstremnog mišljenja, govorenja i nastupanja dodajući kako je i on osobno na meti takvih ekstremista.

-Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj u takvim okolnostima ali činimo sve da se te okolnosti promijene - kazao je Pupovac.

Nedopustivim je ocijenio i pokušaje organiziranja referenduma o izmjenama izbornog zakona kojima bi se dovela u pitanje prava pripadnika nacionalnih manjina.

-Sve je to konačni ishod trenda po kojemu se postupno kvarilo sve ono što je postignuto u procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji - rekao je.

Na pitanje o prijeporima oko pozdrava "Za dom spremni" Pupovac je odgovorio kako je rječ o "fašističkom i zločinačkom pozdravu pod kojim su počinjeni strašni zločini".

-Takav pozdrav ne smije imati pravo građanastva ni u Hrvatskoj niti izvan nje - kazao je Pupovac.

Dodao je kako je dobro što je ploča sa spornim pozdravom maknuta iz Jasenovca no nije dobro to što je tek premještena u Novsku.

-Toj ploći zapravo nije mjesto ni tamo kao ni bilo gdje drugdje. To je velika, velika greška. Ustaštvo se 25 godina taložilo u Hrvatskoj i s pločom u Jasenovcu je zapravo puknulo poput čira - kazao je Pupovac.

Istaknuo je kako HDZ koji računa na glasove ekstremista ne može biti ni demokršćanski niti europski jer su takvi ekstremisti opasni i za Hrvatsku i za sam HDZ.

-Očekujemo da se tu pošalju jasne poruke i napravi jasan rez - kazao je Pupovac.

Žali jer je maknuto ime trga maršala Tita u Zagrebu jer je, za njega, riječ o jednom od vodećih antifašista i lidera koji je Staljinu rekao ne kada se, kako je kazao, drugi nisu usudili.

 

M.M.