Bivši član Agrokorove uprave i izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala Ivan Crnjac uhićen je jutros u akciji policije i DORH-a, što je potvrdio i njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

-Nakon što moj klijent bude ispitan u DORH-u znat ćemo više informacija - kazao je Pavasović Visković, istaknuvši  kako je policija Crnjcu zaplijenila osobni mobitel i nekoliko dokumenata.

Policija je ušla i u kuću Ljerke Puljić izvršne dopredsjednice Agrokora. Odvjetnik Ante Nobilo potvrdio je kako je u tijeku i pretres stana bivše članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge. Policija je, sudeći prema informacijama medija, došla i na vrata Damira Kuštraka dugogodišnjeg menadžera Agrokora i bivšeg predsjednika HUP-a.

Jutros nešto prije 6 sati policija je, temeljem naloga DORH-a,  stigla i u Kulmerove dvore, rezidenciju Todorićevih. U Kulmerove dvore stigli su također Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, odvjetnici Ivice Todorića.

Akcija Agrokor, kako se neslužbeno doznaje, od jutros se provodi na više od 60 lokacija, a na terenu se nalazi oko 300 policajaca.

Godinama lažirali bilance

Prema prvim neslužbenim informacijama, državno odvjetništvo i policija krenuli su u akciju uhićenja osumnjičenih bivših članova uprave Agrokora i pretresa njihovih domova jer je tijekom predistražnog postupka prvenstveno utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su godinama lažirali bilance koncerna.

Pritom ih se s jedne strane sumnjiči da su lažnim prikazivanjem financijskih podataka, lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica, dovodili u zabludu poslovne suradnike, banke i dobavljače. S druge strane, time su istovremeno omogućili, smatraju istražitelji, prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata, odnosno da koncern ostvaruje dobit, što nije bio slučaj. Navodno je obuhvaćeno razdoblje duže od pet godina u kojemu je, neslužbeno doznajemo, Agrokor, kako je utvrđeno, zapravo poslovao s gubicima. Na osnovu lažnog prikazivanja pozitivnog poslovanja, vlasniku Agrokora Ivici Todoriću godinama je neosnovano, smatraju istražitelji, isplaćivana nepripadajuća dividenda.

Prema neslužbenim informacijama, istragom su pored toga obuhvaćeni i iznimno visoki privatni troškovi obitelji Todorić, koje je godinama snosio Agrokor. U ovom slučaju spominju se iznosi koji ukupno debelo premašuju milijardu kuna.To je navodno samo dio optužbi zbog kojih nadležno državno odvejtništvo sada otvara istragu protiv Todorića i njegovih suradnika.

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić, sudeći prema dostupnim informacijama, nije u Hrvatskoj.  Inače, tijekom jučerašnjeg dana na blogu se oglasio čak četiri puta. U najnovijim objavama se zapitao hoće li Vlada nacionalizirati i Lidl jer je Schwartz grupa u Hrvatskoj već sada veća od Konzuma. Ponovno iznosi optužbe na račun Martine Dalić i kaže kako je lex Agrokor učinio golemu štetu koncernu. Proziva i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića kojega pita kako zna da će DORH pokrenuti istragu protiv njega. Također prijeti novim kaznenim prijavama i sumnja u neovisnost revizije provedene u Agrokoru.  

 

M.M.