U Državnom arhivu, sudeći prema pisanju tiskovina, tvrde da je bivša jugoslavenska Služba državne sigurnosti izradila dosje o Stjepanu Mesiću. No, taj dokument nikad nije stigao do njih.

Dinko Čutura, ravnatelj Državnog arhiva, tvrdi  kako posjeduju elektronički zapis što se sve od dokumenata nalazilo u SOA-i.

-Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo - kazao je Čutura u izjavi za Novu TV.

S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije koju je, preko Josipa i Saše Perkovića, Mesić kontrolirao punih deset godina - za Novu TV demantiraju da su Mesićev dosje ikad imali - i o svemu su, kako kažu, pokrenuli istragu.

Međutim, u insiderskim krugovima može se pronaći cijeli niz dokumenata koji sasvim nedvosmisleno pokazuju kakav je sadržaj "nestalog" Mesićevog dosjea.

Sudeći prema dostupnim dokumentima, Mesićeva suradnja s nekadašnjom jugoslavenskom tajnom službom počinje daleke 1958.

Sve se nastavlja i sedamdesetih godina. Napose su zanimljive zabilješke SDS-a s konca osamdesetih godina. Riječ je o zabilješkama koje je sačinio nekadašnji visokopozicionirani djelatnik zagrebačkog SDS-a, Kolja Družić, osoba bliska i s KOS-om JNA, u kojima Mesić govori o svojim spoznajama vezanim za tadašnje "narodne neprijatelje" : Tuđmana, Veselicu, Budišu, Paradžika i Čička.

 

 

 

J. Zdunić