Nekoliko minuta prije nego što je u Zagrebu potpredsjednica vlade Martina Dalić podnijela ostavku, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u Mostaru kako će o tome razgovarati s premijerom Andrejom Plenkovićem čim se vrati u Hrvatsku. 

-Ne bih htjela spekulirati o tome pitanju. To su hipotetska pitanja u ovome trenutku. Pričekajmo što će reći premijer i potpredsjednica vlade Dalić na presici - rekla je predsjednica u izjavi za medije nakon što je na mostarskom sveučilištu održala predavanje o ulozi Hrvatske u proširenju Europske unije na jugoistok Europe.

Dodala je da će o krizi u vladi razgovarati s premijerom Plenkovićem u Zagrebu.

-Ja ću svakako razgovarati s premijerom čim se vratim u Hrvatsku. Vidjet ćemo nakon toga što dalje - rekla je Grabar-Kitarović.

Kad je riječ o pitanju Hrvata u BiH Grabar-Kitarović je ponovila da se mora osigurati konstitutivna ravnopravnost sva tri naroda i podsjetila na prošlost i zajednički napredak između Hrvata i Bošnjaka u pomirenju te je podsjetila i na to i kako je Hrvatska jamac Daytonskog sporazuma.

-Legitimo je pravo svake države da skrbi za zvoj narod. Tako i Republika Hrvatska skrbi za Hrvate u BiH i ta pitanja ne spadaju u unutarnja pitanja neke države - istaknula je.

Podsjetimo, predsjednica Garbar-Kitarović je u nedjelju navečer stigla u višednevni posjet BiH. Večeras bi trebala nazočiti na manifestaciji "Večernjakov pečat", a tijekom dana će se susresti i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

 

M.J.