Komentirajući izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom, predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao kako se dobro zna da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne Srbije, da je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na Hrvatsku i da je "Oluja" okončala okupaciju Hrvatske.

-Mirna reintegracija hrvatskog podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust što je previše, previše je - rekao je Plenković novinarima u nedjelju u Sinju.

Također je poručio da Hrvatska želi politiku pomirbe, suradnje i dobrosusjedstva zbog čega je bitno da se Srbija suoči s vlastitom prošlošću i utvrdi istinu.

Izjavu Aleksandra Vučića koji je u subotu u Bačkoj Palanci na središnjem komemorativnom skupu u povodu Dana sjećanja na stradale i izbjegle Srbe, rekao da je "Hitler htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba" osudili su i drugi političari.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je da Vučić ovakve izjave vjerojatno daje zbog unutarnjopolitičkih razloga.

- Već smo naučili na te provokacije koje se doađaju svako malo. Treba ih ignorirati. Mi smo pobjednici u ratu. Slavimo ovdje hrvatsku pobjedu, a ne srpski poraz - istaknuo je Jandroković.

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da mi rat nismo započeli.

-Mi smo se branili i kasnije oslobodili Hrvatsku, stvorili vojsku i policiju koja je bila u stanju izvesti tako jaku 'Oluju'. Vidimo da je Oluja kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu, Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva i Domovinski rat je nešto najbolje. Ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, kad imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti - rekao je ministar Krstičević. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je da je krivotvorenje ćinjenica je na nažalost višegodišnja praksa službenog Beograda.

-Činjenica je da će se oni morati suočiti s povijesnim činjenicama da je veliokosrpska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, koja je imala potpuno legitimno pravo provesti sve svoje oslobodilačke operacije kao i Oluju kao krunu svih bitaka -rekao je ministar Medved.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je da Vučićeve izjave ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije.

- U tim izjavama me najviše brine to što te izjave ni na koji način ne pomažu ni Srbima u Srbiji koji sve više i masovnije iseljavaju iz te zemlje - istaknuo je Bernardić.

M.M.