Ne smatram se odgovornim ni ja ni moji suradnici. U cijelom postupku nismo napravili ništa protivno interesima Hrvatske i njezinih građana. Moja je odgovorenost da Hrvatska bude sigurna, da ima jaku i modernu vojsku, a ja ću i dalje obavljati profesionalno posao kao i do sada, rekao je ministar  obrane Damir Krstičević gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Na pitanje je li državni vrh doista ugrozio sigurnost države i konstataciju da oporba traži smjenu ministra, Krstičević je odgovorio da oporba ima pravo na to.

- SDP je bio na vlasti od 2011. do 2015. Imali su dovoljno vremena da sustavno riješe pitanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ne samo da to pitanje nisu riješili, već su napravili remont zrakloplova u Ukrajini, a to je učinjeno loše. Avioni su trebali doći u letnom stanju, a nisu, već su došli u kamionima itd. Za razliku od njih ova se vlada od početka uhvatila u koštac s pitanjem hrvatskog ratnog zrakoplovstva - istaknuo je Krstičević.

Odgovarajući na pitanje tko je kriv za neuspjeh u poslu s avionima, Krstičević je kazao kako je izraelska strana bila jasna.

-Vidjeli ste da je jučer došlo izraelsko izaslanstvo. Oni su jučer priznali da je to njihova odgovornost. Rekli su, što se tiče Hrvatske, da smo mi svoj dio posla vodili vrlo profesionalno i odgovorno. Hrvatska je postavila sva potrebna pitanja i dobila sva potrebna jamstva - dodao je. 

Osvrnuo se na intenziviranje odnosa između Hrvatske i Izraela.

- Intenzivniji odnosi između Hrvatske i Izraela traju već tri godine. Znate da je priča krenula onda kada smo došli onamo s našim pomoćnim zrakoplovima, kada je Izrael gorio. Prošle godine je i predsjednik Izraela došao u Hrvatsku, a i izraelski zrakoplovi. Ti su zrakoplovi sudjelovali u obilježavanju akcije "Oluja" - kazao je.

Istaknuo je kako se suradnja s Izraelom nastavlja.

-Jasno, jučer je - osim neugodnog pitanja o zrakoplovima, bilo riječi i o suradnji. Dogovorili smo jačanje suradnje - rekao je.

Na pitanje je li se nešto konkretno dogovorilo, Krstičević je kazao - kompletna vojna suradnja, izobrazba naših časnika u Izraelu, a i dio njihovih časnika doći će tu. Želimo i dalje aktivno surađivati s Izraelom, ali i oni s nama.

Istaknuo je i da vjeruje kako će idući tjedan biti poništen natječaj.

- Predsjednica RH je u ponedjeljak sazvala sjednicu Vijeća za obranu. Vlada će poništiti natječaj i tražit ćemo novu najbolju opciju. Nakon ovoga imamo još više znanja i iskustva. Svjesni smo odgovornosti za sigurnost Hrvatske i za buduće generacije. Uvjeren sam da će Vlada naći rješenje - kazao je.

Odgovarajući na pitanje - za koje bi zrakoplove Hrvatska mogla sada postati zainteresirana, Krstičević je rekao kako će biti razmotrene sve opcije.

-Uvijek ima puno opcija, kao što smo to i sada imali na ovome natječaju. Razmotrit ćemo sve opcije i voditi računa o omjeru cijene i kvalitete. Znamo da je najbolje uvijek novo. No moramo imati odgovornost za proračun, odnosno novac hrvatskih građana. Idemo korak po korak izabrati ono što je najbolje za Hrvatsku. Sigurnost Hrvatske nije ugrožena. Hrvatska je sigurna zemlja. Ima jaku vojsku, respektabilnu - naglasio je.

Spomenuo je i da su predsjednica RH i premijer otpočetka bili o svemu informirani. 

- Vidjeli ste da smo u ovaj proces uključili sve institucije za donošenje konačne odluke. I predstavnici oporbe u ovome slučaju jednoglasno su podržali odluku. Zato mi je čudno što su promijenili stajalište - zaključio je ministar Krstičević.

 

M.M.