Vlada je održala sjednicu na čijem je dnevnom redu bila samo točka o stavljanju Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona izvan snage.

Nakon sjednice Vlade, ministar obrane Damir Krstičević osvrnuo se na novie opcije.

- Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da to budu novi zrakoplovi, da ih bude manje. Moramo imati odgovornost prema novcu poreznih obveznika. Moramo sagledati sve moguće opcije. Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu koju sigurno nećemo odbiti. Prije svega, analizirat ćemo dobro cijeli proces. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora - izjavio je nakon sjednice Vlade ministar obrane Damir Krstičević.

Na sjednici Vlade Odluka o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona stavljena je izvan snage. 

- Vlada RH je 29. ožujka 2018. donijela odluku o nabavci višenamjenskog borbenog aviona. Izrael je trebao osigurati konačno odobrenje od SAD-a. 10. siječnja 2019. su nas službeno obavijestili da ne mogu ishoditi odobrenje. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Mi smo se vodili našim nacionalnim interesima, proveden je transparentan natječaj. Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane. Predlažem da donesemo odluku o prestanku važenja odluke o nabavci i da Ministarstvo obrane poništi natječaj. Hrvatska ima političku volju da zadrži sposobnost borbenog zrakoplovstva - rekao je ministar obrane Damir Krstičević. 

Potom je, prije nego li je donesena odluka, premijer Andrej Plenković zaključio.

- Napravit ćemo temeljitu analizu zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji ovoga projekta. Mi ćemo donositi daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati. Moramo definirati novi model za nabavku višenamjenskih borbenih zrakoplova koji su Hrvatskoj potrebni - dodao je premijer Plenković. 

Sjednica Vijeća za obranu: Definirati novi model nabave zrakoplova

U Vili Prekrižje u ponedjeljak je održana sjednica Vijeća za obranu. Jedina tema bila je stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nakon što je propala nabava 12 izraelskih rabljenih F-16. Nakon sjednice Vijeća za obranu, iz Ureda predsjednice poslali su priopćenje za medije. 

- Na sjednici su potpredsjednik Vlade i ministar obrane te načelnik Glavnog stožera OSRH Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva. Na temelju podnesenih izvješća Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom. Vijeće također preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH, priopćeno je nakon sjednice.

M.M.