Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša (HDZ BiH) potpisao je rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj, potvrdio je lokalnim medijima u BiH Grubešin pomoćnik za međunarodnu suradnju Nikola Sladoje.

-Rješenje je doneseno na temelju odredbe članka 45. stavka 3. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, sukladno kojem ministar pravosuđa BiH odbija zahtjev za izručenje ako prethodno Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje - pojasnio je Sladojeu izjavi za portal Klix.

Tjeralicu za Mamićem raspisao je Županijski sud u Osijeku koji ga je nepravomoćno i osudio na šest i pol godina zatvora proglasivši ga krivim za navodno izvlačenje novca iz Dinama i unatoč tvrdnjama Dinama da njima šteta nije pričinjena.

Uoči izricanja te presude u lipnju 2018. godine Mamić je pobjegao u BiH i nastanio se u Međugorju gdje i sada živi. Nakon toga je priveden u Sudu BiH koji je također odbio hrvatski zahtjev jer je utvrdio kako je Mamić državljanin BiH kao i da je kazneno djelo za za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i BiH potpisan sporazum o izručenju pa se u ovom slučaju ne može primijeniti.

Kao i u Hrvatskoj, i u BiH konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravosuđa.

Podsjetimo, Zdravko Mamić je odbio svaku mogućnost povratka u Hrvatski i tvrdi kako je žrtva "montiranog procesa". Ranije je izjavio kako je uvjeren da će ga Vrhovni sud Hrvatske u žalbenom postupku osloboditi optužbi.

 

M.M.