Nakon žestokog verbalnog obračuna između premijera Andreja Plenkovića i zastupnika Mosta Nikole Grmoje koji se u srijedu dogodio u Saboru, u četvrtak je u Banskim dvorima održava redovita sjednica hrvatske Vlade.

Na početku sjednice, predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je jučerašnje događaje u Saboru. 

- Optuživali su mene i potpredsjednicu Vlade za veleizdaju. Jedna nova formulacija kojoj smo svjedočili od strane zastupnika Mosta - istaknuo je.

Predsjednik Vlade kaže da su napadi Nikole Grmoje apsolutno neprihvatljivi i da se optužbe za veleizdaju ne mogu trpjeti. Dodaje da Most kontinuirano radi na povećanju mržnje te da to neće dopustiti.

- To su akteri s kojima ni u kakvoj varijanti nećemo surađivati. Naša je odgovornost za toleranciju i suživot puno veća, ne želimo da se kao 'plodovi' javljaju problemi u realnom životu naših sugrađana. To je naša politička odgovornost. Tu radimo razliku između ozbiljnih političkih aktera i politikanata - istaknuo je.

Ministri iznenađeni

Uoči sjednice Vlade, ministri su komentirali jučerašnje događaje u Saboru.

- Ekipa iz Mosta je izrazito bezobrazna, ali me iznenadio Grmoja. Izrazito brz dečko, iako ovako na prvu ne bih nikad rekao -  kaže ministar Tomislav Tolušić.

I ministrica Obuljen Koržinek je iznenađena.

- Izgovoriti u Hrvatskom saboru riječ veleizdaja za predsjednika Vlade, pa to je strašno - smatra ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Incident između premijera Plenkovića i zastupnika Grmoje uoči sjednice Vlade komentirao je ministar energetike Tomislav Ćorić.

-Nije bilo nikakvog obračuna. Premijer, zbog svog rada, zaslužuje poštovanje svakog zastupnika i građanina. Smatram prijerenim kada netko, u ovom slučaju premijera, upita nekoga što je mislio kada ga je nazvao veleizdajnikom. Ova druga strana u pravili koristi takav izraz, takav jezik - jezik ulice. Siguran sam da će građani to "honorirati" na izborima. U ovoj zemlji treba početi raditi - rekao je Ćorić.

Ministar Lovro Kuščević smatra kako je bolje da se sjednice ne Sabora ne prenose.

- Čini mi se ponekad da je bolje da se te sjednice ne prenose, kako slučajno naša djeca ne bi postala Nikola Grmoja - poručio je ministar Lovro Kuščević.

U HDZ-u istup Mostovaca smatraju verbalnim nasiljem i frustracijom jer im je u proteklih godinu dana rejting, kažu, na granici prelaska izbornog praga od 5 posto te se "ne mogu oporaviti od šoka da su izbačeni iz Vlade".

Iz Mosta pak poručuju da ne povlače ništa od onoga što su jučer rekli premijeru - dapače, podebljali su, kako oni kažu, jučerašnju izjavu da premijer radi za srbijanske interese.

Konferenciju za medije održali su i SDP-ovci. Arsen Bauk, Gordan Maras i Sabina Glasovac.

- To što izgledate uglađeno, europski i bruxelleski, ne znači da se ne ponašate balkanski - poručila je Sabina Glasovac iz SDP-a.

Grmojine optužbe za pokušaj fizičkog obračuna

Podsjetimo, saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018., ustvrdio je da premijer Andrej Plenković 'radi za srbijanske interese', što je izazvalo burnu reakciju zastupnika, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanka kako bi se smirile strasti.

Međutim, nakon toga je uslijedila rasprava između Grmoje i Plenkovića.

- Nije došlo do fizičkog sukoba, premijer je krenuo prema meni, niz zastupnika ga je pokušao zaustaviti, ja sam čekao razvoj situacije. Stojim pri svom stavu. Iznio sam argumente, nikoga nisam vrijeđao, ali očito je premijer danas jako nervozan, ne znam iz kojih razloga i što se događa u Vladi - rekao je Grmoja nakon incidenta.

Gledišta Andreja Plenkovića na incident su puno drugačija.

- Danas su iznesene najteže klevetničke tvrdnje prema ministrici vanjskih i europskih poslova i potpredsjednici Vlade Mariji Pejčinović Burić te prema meni kao premijeru, praktički za veleizdaju. Nedopustivo je da se u Saboru iznose tvrdnje da radimo u interesu neke druge države, pređena je granica onoga što je normalno u Saboru, Išao sam ga pitati na koga je mislio da je veleizdajnik, no on je izašao. Prešao je crtu onoga što se može nazvati stavom ili političkim mišljenjem, to je previše, zato sam mu i rekao da su mu komentari jadni - kazao je premijer.

Milorad Pupovac i Miro Bulj bili su u vrijeme stanke između Plenkovića i Grmoje. Pupovac je za HRT ispričao  svoje viđenje događaja, istaknuvši da se Grmoja spasio zahvaljujući "hitrim nogama".

-To što neki ljudi izjavljuju da sam ih ja spasio od nekoga drugoga, mogu samo reći – da su neki imali vrlo hitre noge i da su nakon junačkih govora vrlo brzo pobjegli s bojišta - izjavio je Pupovac.

 

M.M.