"Floskule o europskim temama dolaze s pozicija krajnje desnice, ali i s pozicija gotovo cijelog lijevog spektra jer ne poznaju dovoljno europske politike i institucije ni proces donošenja odluka" – poručio je Andrej Plenković sa skupa održanog u Dubravi, povodom 29. obljetnice osnutka HDZ-a u toj zagrebačkoj četvrti.

"Skori izbori za Europski parlament" nastavio je, "izbori su između onih koji su ozbiljni u europskim temama i onih koji to nisu" te istaknuo da će “hrvatski narod znati dati povjerenje onome na koga se mogao osloniti u mandatu koji je iza nas”.

S Plenkovićem se možemo složiti; nitko osim njega i njegovih istomišljenika ne zna ništa ni o EU, ni o europskim integracijama, ni o europskoj politici – ništa ni o čemu. Klasičan je to stav činovnika koji u odsutstvu argumenata poseže za demagoškim frazicama, tipična ljevičarska reakcija koja, kad ostane bez riječi, krene na omalovažavanje neistomišljenika, vrijeđanje i neuspjelo ismijavanje.

Hrvatska je po iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova druga najgora članica EU. Do kraja 2018. ugovoreno je 57,54 posto, a isplaćeno 21,54 posto, odnosno 1,98 milijardi eura od ukupno dostupnih 10,7 milijardi eura, rečeno je 12. veljače 2019. godine na konferenciji u Zagrebu koju je organiziralo poduzeće Avelant. Dakle, imamo ministricu i jedno ministarstvo posvećeno isključivo povlačenju sredstava iz EU fondova, da bismo naposljetku završili pretposljednji, a iz Hrvatske je samo Španjolska?! I ta će ministrica, Gabrijela Žalac, biti nositelj HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament?!

U radu ministrice Žalac i njezinom ministarstvu se očito ogleda to poznavanje, znanje, umijeće, umješnost i upućenost u europska pitanja, povlačenje sredstava, europsku politiku i dalje redom. Ministrica i njezino ministarstvo su bolji od – Španjolske. Treba biti pozitivan; ipak nismo zadnji, je l' da?

14. veljače 2019. godine je Europski sud u predmetu C-630/17 Anica Milivojević/Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg eGen, srušio t. zv. Škibolin zakon, izglasan za vrijeme bruseljsko-ćatoličke, europejske vlade. Europski je sud između ostaloga naveo: "U tim okolnostima Sud zaključuje da se pravu Unije protivi (!) nacionalno zakonodavstvo na temelju kojeg su ugovori o kreditu i na njima utemeljeni pravni poslovi retroaktivno ništetni od dana svojeg sklapanja ako su sklopljeni s vjerovnikom koji ima poslovni nastan u drugoj državi članici koja nije država članica primatelja usluge i koji ne raspolaže svim propisanim odobrenjima koja izdaju nadležna tijela te države članice."

Sve pravnici, diplomati, europski stručnjaci s "izvrsnim" karijerama u Bruxellesu, a donesu Zakon koji je protivan pravu Europske unije? Da, da, ništa nitko ne razumije osim Plenkija i njegovih najblizih suradnika, svi ostali su nepismeni, retrogradni, neobrazovani ognjištari koji napadaju "tekovine" EU-a, i samo šire populizam (?!) te se zalažu za veću suverenost naroda Europske unije. Sram ih može biti, tako neprogresivni, nazadni i euroskeptično nastrojeni!

Kad po diktatu Bruxellesa treba ratificirati Istanbulsku konvenciju ili Marakeški kompakt, onda se to vrlo uspješno napravi, suprotno željama naroda i biračkog tijela, ali kad treba iz istog tog Bruxellesa povući pare, onda učinkovitost nije baš na razini kakva je bila kad se pristupilo nametnutim sporazumima.

HDZ će na EU izborima doživjeti potop, i to sasvim opravdano. S jedne se strane priključuju t. zv. "globalistima" i rade protiv hrvatskih interesa, a s druge, diče se tim europejstvom kao paun perjem, a o istomu, ako je suditi po EU fondovima i netom srušenom zakonu – nemaju blage veze. Naposljetku, mora se priznati da su vjerodostojni – u prijeziru svega pučkoga (a pripadaju pučanima??) i vlastitu licemjerju.

       

Mila Marušić