Predsjednik Vlade Andrej Plenković  otvorio je danas u Zagrebu manifestaciju Dan otvorenih vrata EU fondova. Tom prigodom osvrnuo se na jučerašnji posjet njemačke kancelarke Angele Merkel.

- Jučerašnji posjet njemačke kancelarke Angele Merkel nakon osam godina je jasan signal i kvalitete odnosa između Hrvatske i Njemačke i aktualnih eurospkih tema, a to su novi strateški program 2019.-2024., višegodišnji financijski okvir, uzastopno predsjedanje Vijećem, mi u prvoj polovici 2020., a oni u drugoj polovici. Dogovor za idući sastanak u svibnju iduće godine koji će biti posvećen zemljama jugoistoka Europe, da malo reaktualiziramo tu europsku perspektivu u našim zemljama. - rekao je premijer, ponovivši još jednom da je njen dolazak dokaz prijateljskih odnosa s Njemačkom, koje i na osobnoj razini gaji s Merkel.

To je prvi posjet njemačke kancelarke Hrvatskoj nakon osam godina. S premijerom Plenkovićem razgovarala je, podsjetimo, u Banskim dvorima.

Jedna od glavnih tema bio je akcijski plan o suradnji dviju zemalja koji su ministri vanjskih poslova potpisali u ožujku. Među deset točaka koje obuhvaća jesu i hrvatski prioriteti na europskom planu: pristupanje eurozoni i članstvo u Schengenu.

 

M.M.