Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a Plenkoviću je dalo bjanko podršku za smjene u Vladi kako bi se pokušalo popraviti rejting HDZ-a i što manje naštetiti Kolindi Grabar-Kitarović u predsjedničkoj utrci, tako da premijer ima slobodne ruke iz Vlade izbaciti bilo koga i u Vladu dovesti - koga želi.

Plenković za novog ministra uprave predlaže Ivana Malenicu, šibenskog dekana i šefa HDZ-ova odbora za upravu, a HDZ-ovi stranački odbori, u koje je Plenković prije godinu i pol dana postavio svoje ljude, postali su bazen odakle sve češće crpi kadrove za razne funkcije, piše Večernji list.

Prije godinu i pol dana Plenković je postavljanjem sebi odanih ljudi na mjesta predsjednika tih odbora promijenio krvnu sliku HDZ-a bez stranačkih izbora jer im je dao legitimaciju da ih s tih pozicija dalje kadrovira.

Tako su se iz tog bazena na listi za europske izbore našli Tomislav Sokol, Domagoj Maroević, Stjepan Adanić, ali i Dubravka Šuica koja je već u drugom mandatu eurozastupnica.

Lidija Brković, nova šefica Državnog zavoda za statistiku, primjerice, članica je HDZ-ova odbora za financije. Ostali šefovi odbora uglavnom su na nekim državnim pozicijama, ali na te ih je funkcije Plenković postavio prije nego za predsjednike stranačkih odbora.

Budući da Plenković rekonstrukciju Vlade predlaže u zadnjoj godini mandata, što ljudima jačeg kalibra nije izazovno, najlogičnije je da će zamjene u rekonstrukciji Vlade pronaći upravo među stranačkim ljudima.

To ne znači da će i ostali ministri biti upravo iz HDZ-ovih odbora, ali ako će Plenković i dalje ići tom logikom barem poneku zamjenu mogao bi pronaći među stranačkim ljudima.

Ako iz Vlade doista odu Žalac, Tolušić i Marić, zamjene bi možda mogle biti - Dragica Roščić, šefica odbora za regionalni razvoj i EU fondove i saborska zastupnica, Krunoslav Zmaić, šef odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te Krunoslav Katičić, šef odbora za pravosuđe, državni tajnik u Marićevu ministarstvu te Plenkovićev osobni prijatelj.

Ako iz Vlade ode ministrica Nada Murganić koja je često prozivana zbog lošeg sustava socijalne skrbi i osobnih gafova, možda bi na njeno mjesto mogao doći Stjepan Adanić, šef HDZ-ova odbora za demografiju. Međutim, ako Plenković smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, manje je vjerojatno da bi na njegovo mjesto došao Ante Ćorušić budući da je on ravnatelj KBC-a Rebro i nešto je tvrđih svjetonazorskih stavova u odnosu na Plenkovića.

S druge strane, možda bi Plenković posegnuo baš za takvim profilom političara koji bi privukao desne birače. Ako se premijer odluči na smjenu ministra rada Pavića, na njegovo bi mjesto možda mogla doći Majda Burić, šefica HDZ-ova odbora za rad i mirovinski sustav i državna tajnica u tom ministarstvu.

Dakle, vrlo je izvjesno da se promjena HDZ-ove krvne slike, u Plenkovićevoj režiji, i dalje nastavlja.

 

M.M.