Sudeći prema pisanju riječkog Novog lista, i ministar Oleg Butković, potpredsjednik HDZ-a, ozbiljno se bavi mišlju o kandidaturi za Plenkovićevog nasljednika.

Jedna od tema koja će svakako zasjeniti predstojeću predsjedničku kampanju su kandidature za buduće najistaknutije članove vodstva HDZ-a. Kao sigurna, već duže vrijeme se spominje kandidatura Davora Ive Stiera, Mira Kovača a posljednjih se dana u eteru vrti i ime Domagoja Miloševića.

Nakon smjene i rekonstrukcije Vlade, kalkulira se i da bi i Tomislav Tolušić, naročito sada kad ga je Andrej Plenković smijenio s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, mogao baciti rukavicu u lice trenutačnom predsjedniku stranke.

Sudeći prema pisanju riječkog Novog lista, i ministar Oleg Butković, potpredsjednik HDZ-a, ozbiljno se bavi mišlju o kandidaturi za Plenkovićevog nasljednika.

-Ne bi bilo preveliko iznenađenje ako bi se to dogodilo, jer Butković je hadezeovac s dugačkim stranačkim stažom, a u Predsjedništvo HDZ-a ušao je 2012. Na Saboru HDZ-a 2016., od svih kandidata za potpredsjednike i članove Predsjedništva, Butković je dobio najviše glasova (1270), što sugerira da dobro kotira među članstvom, navodi Novi list.

Istodobno, izvori iz HDZ-a podsjećaju da je Butković, koji je ovih dana javno žalio za smjenjenim kolegom Tomislavom Tolušićem, trenutno najpopularniji HDZ-ov ministar.

- Bez obzira je li ovo nagađanje manipulacija vlasnika Novog lista, za koje se tvrdi da su bliski krugu oko Tomislava Karamarka, ili je to doista promišljanje samog ministra Butkovića, treba kazati da je Butković iznimno poštovan je u stranci, s dobrim vezama prema nekim istaknutim bivšim partijskim članovima u Rijeci i na Kvarneru, u kumskom je odnosu s Predsjednicom Republike, uspješno je upravljao Novim Vinodolskim, a suveren je i u svome ministarstvu, spretan i snalažljiv. Bio bi doista dobar predsjednik stranke, ali i predsjednik vlade - rekao nam je izvor blizak vrhu HDZ-a.

Izvori iz HDZ-a vjeruju kako bi se moglo dogoditi da u utrku uđe još kandidata, što svakako odgovara aktualnom predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, koji pozorno gleda na okupljanja i jačanje zajedništva koje propagira i provodi Davor Ivo Stier.

Međutim, bez obzira koliko bilo kandidata za budućeg predsjednika HDZ-a, prvo će se morati precizno odrediti ukupna brojnost biračkog tijela, što je posao Glavnog tajnika stranke. Utvrđivanje tko u HDZ-u ima pravo glasa bit će iznimno važno za izbor budućeg predsjednika i članova Predsjedništva, jer će na predstojećim unutarstranačkim izborima, po svemu sudeći,  HDZ-ovo članstvo po prvi puta izravno birati između više kandidata.

Na posljednja dva izborna ciklusa, za Tomislava Karamarka i Andreja Plenkovića službeno je glasovalo svega po devedesetak tisuća HDZ-ovaca, dok je ostatak upisivan od revnih članova stranke, kako bi potpora novoizabranim čelnicima izgledala što impresivnija.

-Takvo što neće biti moguće ukoliko bude više kandidata. Stoga je već sada važno utvrditi točan broj punopravnih članova s pravom glasa na unutarstranačkim izvorima kako se čitav proces  ne bi oteo kontroli i pretvorio u još jednu lakrdiju koja će biti zabava za dokone - tvrdi izvor blizak vrhu HDZ-a.

 

H. Krmpotić