Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih sustava, pokop 294 žrtve ekshumirane na području Gračana, održati će se 23. kolovoza 2019. s početkom u 10:00 sati u cintoru župne crkve Sv. Mihaela u Gračanima, Isce 33A, Zagreb, vijest je koja se teško probija u tiskane i elektronike medije.

Za one bolje upućene nema dvojbe - radi se o ekshumacijama žrtava komunističke represije i stravičnim pokoljima počinjenih od strane Titovih partizana nad ratnim zarobljenicima i civilnim stanovništvom počinjenim u svibnju 1945.

Ekshumacija 294 žrtve samo je dio aktivnosti Uprave za zatočene i nestale osobe koja djeluje u okviru Ministarstva branitelja, kojom posljednjih nekoliko godina upravlja Stjepan Sučić, rođeni Vukovarac, koji je u Domovinskom ratu ostao bez oba roditelja. Kao dva puta ranjavan dragovoljac Domovinskog rata, Sučić je primio najviša državna odličja, da bi nakon rata obnašao čitav niz odgovornih dužnosti, a zapovijedao je i 5. Gardijskom brigadom Hrvatske vojske.

Međutim, umjesto vijesti o pokopu 294 žrtve ekshumirane pod Sučićevim vodstvom na području Gračana, putem žutog tiska je kreirana i u eter plasirana afera kojom se aktualnog pomoćnika ministra branitelja pokušava kompromirati i prisiliti na ostavku.

Sudeći prema pisanju medija, kreatori zakulisnih igara povod za kompromitaciju Stjepana Sučića, a neizravno i subotnjeg pokopa ekshumiranih žrtava u Gračanima, pronašli su, ili iskreirali, u njegovoj kćerki Sari, s kojom obitelj posljednjih godina ima ozbiljnih problema.

Prema neslužbenim informacijama Sara u jednom zagrebačkom noćnom klubu radi kao striptizeta i okružena je osobama koje "skrbe o njezinoj karijeri".

U kasnim poslijepodnevnim satima, 14. kolovoza, Sara Sučić je na Općinskom prekršajnom sudu osuđena zbog nasilja u obitelji. Nije joj to prvi put, i prošle godine je prekršajno osuđena. Sada mora platiti kaznu od 5000 kuna, godinu dana joj je zabranjeno približavanje majci, a određena joj je i mjera obaveznog psihosocijalnog tretmana u roku od šest mjeseci.

Međutim, nakon toga u medije izlaze aktivistice za ženska prava,  Neva Tolle i Sanja Sarnavka, te putem određenih medija čitavu priču okreću na kompromitaciju Sarinog oca, Stjepana Sučića, koji je kroz nekoliko javnih istupa upozorio kako u svemu ima i dodatnih elemenata kojima bi se trebale pozabaviti institucije.

-Ona ima i savjetnike koji utječu na sve to. Ne znam tko su. Tko će znati kakvo je njezino društvo, rekao je Stjepan Sučić u razgovoru za RTL.

U izjavi za Dnevno.hr, pak, upozorava kako su on i ona žrtve zakulisnih igara.

-Ali ponavljam, i ona je žrtva. Želimo da joj se pomogne. U dogovoru sa Prekršajnim sudom, ako ne ide drugačije, da je se onda prisili na neke mjere terapije, kazao je Stjepan Sučić u izjavi za Dnevno.hr.

Istovremeno, aktivistica Nella Tole, poziva premijera Plenkovića na primjenu odrednica Istanbulske konvencije.

-Pozivam premijera da smijeni nasilnika jednako žestoko kako što je branio Istanbulsku konvenciju. Ovakvo nasilje ne bi smjelo biti dozvoljeno nikome, a najmanje javnim osobama, rekla je Tolle u izjavi za Index.

Iz svega što mediji objavljuju na ovu temu vidljivo je kako se fokus pokušava staviti na posljedice. Međutim, rijetko se tko pita gdje je ključni uzrok, i zašto je ova priča izašla u javnost svega nekoliko dana prije pokopa 294 žrtve ekshumirane iz masovnih grobnica na području Gračana?

 

J. Zdunić