Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku dovršilo je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, višemjesečno istraživanje pokrenuto temeljem kaznene prijave PN USKOK-a protiv potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, njegova brata Joze, Blaža Curića i nekadašnjeg policijskog informatičara Franje Varge u kraku takozvane afere SMS, vezano za navodno nezakonito “nadziranje” četiri ženske osobe.

Iako formalna državnoodvjetnička odluka navodno još nije donesena, kako doznaje Jutarnji list iz dobro upućenih izvora, do optužbe protiv zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i ostalih u ovom medijski napuhanom predmetu gotovo sigurno neće doći. Naime, sudeći prema tvrdnjama izvora, rezultati provedenog istraživanja nisu potkrijepili početne sumnje da su braća Brkić, Curić i Varga počinili inkriminirana kaznena djela.

Podsjetimo, nakon što je Franjo Varga procesuiran pod optužbom za izradu lažne SMS prepiske bivšega glavnog državnog odvjetnika i osječkih sudaca za potrebe Zdravka Mamića, kao i slične prepiske za Ivicu Todorića, policija je u pretrazi njegove računalne opreme pronašla i druge zanimljive podatke, pa tako i one koji su se odnosili na SMS prepiske i e-mail korespondenciju određenih ženskih osoba.

U međuvremenu su u osječkom tužiteljstvu ispitali sve predviđene svjedoke, pa i navodne oštećenice, a provedena su i potrebna vještačenja. Također su ispitana i četvorica osumnjičenika, i to još početkom srpnja.

Jedna od ključnih stvari u ovom postupku bio je stav oštećenica prema inkriminiranim radnjama. Od početka se dalo naslutiti da se oštećenice, posebice Brkićeva bivša supruga, ne smatraju oštećenicama.

Osim toga, čini se da provedena vještačenja nisu potkrijepila početne sumnje da je Franjo Varga stvarno nadzirao i “skidao” SMS korespondenciju pojedinih ženskih osoba koje su bile od interesa suosumnjičenicima, nego da je možda i u ovom slučaju, kao i za potrebe Zdravka Mamića, sam “slagao” prepiske i lažirao navodnu komunikaciju, piše Jutarnji list.

 

M.M.