Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je finskoj premijerki Sanni Marin kako se ne protivi načelno prijemu Finske u NATO, ali joj je istodobno ukazao na težak položaj Hrvata u BiH te na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne situacije u BiH.

Nakon sastanka nije bilo izjava nego samo priopćenje Ureda predsjednika koje prenosimo u cijelosti.

Na sastanku održanom u Uredu Predsjednika Republike razgovarali su o odnosima dviju država koje povezuje članstvo u Europskoj uniji, zatim o NATO summitu koji će se održati u Madridu idućeg tjedna, kao i o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Budući da je Finska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim uz širenje NATO-a. Pri tome je pojasnio kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO i da razumije sigurnosne razloge zbog kojih je Finska aplicirala za članstvo, ali je finskoj premijerki istodobno ukazao na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Milanović detaljno je pri tome informirao svoju sugovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika.

Nadalje, predsjednik Milanović prenio je predsjednici finske Vlade svoje uvjerenje kako je potrebno nastaviti proces širenja EU. U tom je kontekstu ponovio svoju podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldovi, ali je upozorio kako se status kandidata istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini, te započeti pregovore s državama jugoistočne Europe koje su ispunile tražene uvjete za to.

Istaknuvši kako su stabilnost Bosne i Hercegovine i ravnopravnost Hrvata u toj državi posebno važni za Hrvatsku, predsjednik Milanović rekao je premijerki Marin kako od partnera iz EU, uključujući Finsku, očekuje više razumijevanja i podrške za interese Republike Hrvatske jer je međusobna podrška smisao savezništva kako u EU, tako i u NATO-u, stoji u priopćenju Ureda predsjednika poslanog medijima nakon sastanka.

Nakon susreta s predsjednikom Hrvatske finska premijerka se sastala s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Podsjetimo, Vlada Hrvatske je na strani toga da Finska i Švedska trebaju postati članice, dok Milanović ističe da Hrvatska treba iskoristiti situaciju i ne biti za ulazak dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, to jest dok Hrvati ne dobiju mogućnost da mogu birati svoje predstavnike.

Predsjednik Milanović i u ponedjeljak je rekao da bi BiH trebalo dati signal da su dobrodošli u Europsku uniju, posebno nakon navoda da bi napadnuta Ukrajina i njoj susjedna Moldavija mogle dobiti kandidatski status.

– Ja sam za to da se cijelog BiH ne samo Hrvatima da taj signal da su dobrodošli jer bit će jako teško, da ne kažem nemoguće objasniti kako to da Ukrajina i Moldova mogu biti kandidati, u teškom stanju u kojem se nalaze, mnogo težem od BiH, a BiH ne može. te priče da je Komisija nešto predložila to možete mačku o rep, Komisiji uvijek netko migne, ona nije autonomna, rekao je.

M.M.