U intervju za N1 televiziju Zoran Milanović je napokon dao naslutiti kako će izgledati njegova politička vizija, rijekama pravde naplavljena Treća Republika. Istinabog, nije precizirao na koju republiku misli: naivac bi pretpostavio da se radi o Republici Hrvatskoj, no poznajući Milanovićev predigre, kao i pedigre njegove stranke, SDPartije, vjerojatnije se radi o nekakvoj „regijonskoj“ republici, konkretnije – socijalističkoj republici.

 

U takovoj će socijalističkoj republici sve mirovine doseći razinu 50% prosječne plaće: to je „750 milijuna eura u proračunu, to RH može bez problema izdržati“ – veli naš prvoborac. Lupetanju ovdje nije kraj: „Treća republika je dubinska analiza i revizija mreže svih nametnika proračuna, medija koji uzimaju novac iz proračuna, koliko novca Plenkovići i njegovi daju raznim Hanzama, medijima, konzultantima i rade za HDZ. Istog trena kad je došao na vlast krenuo ih je korumpirati. Na sveučilištima i visokim školama će sve biti besplatno. I doktorati. Pacijenti s iskaznicom dopunskog osiguranja moraju u privatnim bolnicama, poliklinikama imati isti tretman kao klijenti koji plaćaju. Dakle, besplatno. I to će biti uvjet da liječnici iz javnih bolnica mogu raditi privatno. Porezi na banke.“

Besplatni doktorati, ogromne mirovine (čitaj: velika naknada za nerad), porezi na banke, besplatno zdravstvo. Ideje Zoranove, benzin – naš! Sve to hrvatski proračun može podnijeti, ta ipak je funkcija proračuna da se poslužimo njime kad prifali. Kako bi lijepo bilo jedan dan provesti u samoupravljačkom umu, odmora radi. Novac u socijalizmu nije problem, novca nema! Ili kako je rekla Margaret Thatcher: „Problem sa socijalizmom je što kad-tad ponestane tuđeg novca.“ Milanović zna da tuđeg novca nikad ne ponestane.

>>

Besplatni doktorati i besplatno visoko školstvo će formirati i omogućiti renesansu Treće Republike. U Jugoslaviji su se pisali doktorati tipa „Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u“ te hvalospjevi u krvi ostvarenoj diktaturi proletarijata. Danas su antikvarijati prepuni marksističkog smeća, šteta jedino silnoga papira. Sva ona mnoštva ljudi koji plaćaju na stotine tisuća funti i dolara godišnje kako bi studirali na Oxfordu, Yaleu, MIT-u, Columbiji, Harvardu… jesu jednostavno blesavi, kad mogu doći u Hrvatsku i studirati besplatno, upijati riječi i mudrosti ovih koji su doktorirali na tovarnom konju.

Hrvatskoj je potrebno više osoba kao što su Sandra Benčić i to je Milanovićeva vizija: besplatno visoko školstvo kako bi Sandra i njoj slični mogli studirati petnaestak godina, osnivati udruge za ljudska, ženska, pseća i čija sve ne prava, povlačiti proračunski novac desetljećima i tako stvorenu i financiranu aktivističku mrežu povesti u politiku do konačne pobjede nad nazadnim i zaostalim ljubiteljima ekstra profita. Ti i takvi nisu nametnici: uzaludni doktori znanosti, magistri i magistre koječega koji primaju naknadu za nezaposlenost sve do mirovine. Onda ih tek krene jer će zarađivati 50% prosječne plaće. Nerad od kolijevke, pa do groba.

Što se tiče banaka, Milanović je u jeku krize sa švicarskim francima izjavio da ne će voditi harangu protiv banaka. U međuvremenu se očito predomislio jer smatra da će mu to donijeti glasove ogorčene sirotinje koja pare uzeti zna, ali vratiti ne zna, poput primjerice, pokojnog mu brata Kreše Milanovića. Šteta što nije dogovorio koaliciju s RF-om i Katom Peović koja bi preraspodijelila štednju u bankama iznad 100 tisuća eura i ukinula privatno vlasništvo. Milanović, Benčić, Peović – neradnička fronta i nova socijalistička republika.

>>

Valja podsjetiti da je 04. rujna 1870. godine francuski pravnik i političar Léon Gambetta proglasio Treću republiku, a time i kraj carske vladavine Napoleona III. Samo pola godine nakon toga, uslijedila je Pariška komuna, a upravo je iz tog krvavog komunističko-anarhističnog pira Marx izvodio svoje revolucionarne ideje.

Kako vidimo, Milanović nije daleko dogurao: i dalje se drži vremenom pregaženih sovjetskih ideja te zaziva, poput svih lažova, rijeke pravde. Ne odabere li hrvatski narod mudro na izborima 17. travnja, izvjestan je netom narečen scenarij već viđen u Francuskoj: Treću Republiku će brzo zamijeniti Pariška komuna.