Aktualna ministrica poljoprivrede i kandidatkinja HDZ-a u X. izbornoj jedinici, Marija Vučković, osvrnula se na svome facebook profilu na određene medijske spekulacije prema kojima je Zoran Milanović navodni tuđmanist a tzv. Desne opcije “stvarni baštinici” Tuđmanovih velikih ideja i postignuća. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

 

 “U posljednje vrijeme na dnevnoj bazi izlaze tekstovi koji bi, eto, trebali potkrijepiti tezu o Zoranu Milanoviću kao tuđmanistu, HDZ-u kao gnijezdu Partije i tzv. desnim opcijama kao “stvarnim baštinicima” Tuđmanovih velikih ideja i postignuća.

>>

Na temelju tih učestalih tekstova, mogu zaključiti sljedeće:

1. Ideja detuđmanizacije je trajno poražena. Nema većeg dokaza tog poraza nego sto je činjenica da upravo oni koji su je provodili, sada očajnički, u želji da povećaju izglede drugih opcija na izborima, pokušavaju raširiti percepciju da je HDZ udaljen od Tuđmana.

2. Nitko tko uspoređuje Tuđmana i Tita, a osobito nitko tko Titu daje prioritet, nema veze s Tuđmanovom doktrinom. Kako je precizno istaknuo Gordan Malic, to je isto kao da uspoređuješ Staljina i Churchilla.

3. HDZ je bio i ostao otvoren za ljude koji prihvaćaju programska načela stranke, pa tako i za one koji su svojevremeno napustili Partiju. Ne dijelimo ljude na “mi ili oni”. To je dualni vertikalni koncept koji u svim vremenima vodi u progon. Međutim, temeljna razlika izmedju ljudi koji su u zoru hrvatske samostalnosti prilazili HDZ-u u odnosu na one koji su ostali u Partiji u to vrijeme bio je odnos prema samostalnoj hrvatskoj državi, višestranačju i zapadnim integracijama. Tragedija je SDP-a, pak danas, što je, nakon odlaska niza istaknutih političara i intelektualaca u proteklih petnaestak godina, izgubio priliku profilirati se u modernu lijevu stranku, pa u izbore 2024. kreće bez programa, bez formalnog lidera u stranci i s hrpom rigidnih komunističkih prijetnji, poruka i transparenata koje ne pripadaju suvremenom demokratskom društvu.

4. Franjo Tuđman je utemeljitelj moderne hrvatske države i njegovo naslijeđe nadilazi jednu stranku, no ne postoji dvojba gdje bi danas bio. Bio bi u HDZ-u, a napadali bi ga zbog istih razloga zbog kojih su ga napadali tada i zbog kojih danas napadaju Andreja Plenkovica - zbog ostvarivanja strateških hrvatskih ciljeva, jakog HDZ-a i stabilne države”, stoji u objavi ministrice Vučković.

M.M.