Politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić u utorak su komentirali predizbornu kampanju uoči nadolazećih parlamentarnih izbora te su zaključili da je ovo neobična kampanju. Također su otrkili kako misli da bi se Ustavni sud trebao odvažiti i poništiti izbore.

Šalaj je prokomentirao poteze predsjednika Zorana Milanovića te je istaknuo kako otvoreno krši Ustav. "Imamo situaciju da jedan politički akter, predsjednik Milanović, otvoreno krši Ustav, otvoreno krši upozorenje Ustavnog suda, što samo po sebi nije dobro i moglo bi nas odvesti u neke pravce koji nisu dobri za hrvatsku demokraciju, ali, s druge strane, taj njegov ulazak u političku borbu je zaista ove izbore u smislu ishoda, u smislu rezultata, učinio neizvjesnim", započeo je. 

"Mi vidimo istraživanja javnog mijenja, koja pokazuju da se ta razlika između HDZ-a i SDP-a smanjila i da nas čekaju rezultatski neizvjesni izbori", rekao je te je ustvrdio da HDZ i premijer Andrej Plenković upravo zato žele još više govoriti o svojim postignućima, a zatim je prokomentirao i "treću republiku", što je pojam koji Milanović koristi.

"Milanović je zapravo jedan prazni označitelj za sve one koji su nezadovoljni stanjem, koji su frustrirani, koji misle da je Hrvatska država nepravda, i onda u njega upisuju različita značenja. Mi tek trebamo čuti što je to ‘Treća republika‘. S druge strane, predsjednik SDP-a Peđa Grbin o konkretnim potezima ne govori. Očekujem da ćemo se nastaviti kretati u tom smjeru. Da će HDZ pomalo paradoksalno više htjeti govoriti o javnim politikama, što su napravili, zašto je važna stabilnost da još nastave te svoje poteze, programe i javne politike", dodao je. 

"A da će s druge strane ova koalicija Rijeke pravde insistirati na tome da je najprije bitno srušiti HDZ, osloboditi državu, a onda ćemo u programima o javnim politikama već razgovarati po putu", uvjeren je. Borčić pak vjeruje kako će se tijekom kampanje nastaviti verbalni obračuni i "grubo međusobno uništavanje vjerodostojnosti". Što se tiče privlačenja birača, kaže kako ih napetost koja se trenutno događa privlači, ali da ima i ona svoje granice.

"Ako se pretjera s takvom retorikom, da se samo i isključivo sve vrti oko dva brda i oko toga tko je loš u toj cijeloj priči, mislim da to građane može i ponovno udaljiti od motivacije izlaska na izborni dan na birališta", upozorila je nakon čega je Šalaj rekao kako različite vrste građana privlače različite vrste stvari te je dodao kako Plenković pokušava "ignorirati" predsjednika Milanovića. Objasnio je da najnovije ankete pokazuju da na dio građana uključivanje Milanovića u utrku djeluje kao poticaj da izađu na izbore. 

"Ne razmišljaju oni previše o programima i javnim politikama, jer Milanović ništa od toga nije ni ponudio, ali istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je njegov rejting među građanima ipak veći od rejtinga SDP-a. Građani su osjetili da bi s njegovom pojavom na političkoj sceni moglo doći do rušenja HDZ-a", kazao je u emisiji "U mreži prvoga"  te je dodao da su prije svega građani nezadovoljni, frustrirani sa situacijom u Hrvatskoj.

"I oni u Milanoviću vide ‘izlaz‘ unatoč kršenju Ustava i unatoč retorici kojom se on koristi. Oni misle da je to dobar put kojim Hrvatska treba ići. Njima je važnija šansa da ovi izbori budu neizvjesni nego neki budući programi i javne politike", nastavio je Šalaj koji je zatim istaknuo da je Ustavni sud trenutno u vrlo neugodnoj situaciji jer Milanović direktno krši izdano upozorenje.

"Rješenje Ustavnog suda bi moralo doći prije izbora. Ustavni sud bi se morao odvažiti na vrlo hrabar potez, a to je da poništi odluku o raspisivanju izbora. Time bi mi ušli u jedno razdoblje velike političke i ustavne krize", naglasio je nakon čega je dodao da je predsjednik onda opet na potezu jer on raspisuje nove izbore. "Ova situacija, da bi Ustavni sud poništio rezultate već održanih izbora, je, po mom sudu, nešto što ćemo teško vidjeti. Morale bi se tu dogoditi tijekom izbornog procesa, izbornog dana, ogromne nepravilnosti da se Ustavni sud odluči na taj potez. Ja to ne očekujem", dodao je. 

Ponovio je kako je ovo vrlo neugodna situacija za Ustavni sud. "Zoran Milanović je najavio gašenje Ustavnog suda kada je rekao da mi ‘možemo i bez Ustavnog suda‘. To je nešto o čemu moramo raspravljati kao politička zajednica. Možemo li bez Ustavnog suda? Što to znači?" upitao je, a zatim je rekao da će fokus biti na izborima i ponašanju Ustavnog suda. "No, oni su u jako nezavidnoj situaciji, jer s jedne strane bi morali reagirati na kršenje Zorana Milanovića, a s druge strane taj manevarski prostor im je vrlo malen", rekao je.

Borčić smatra kako Ustavni sud u svojoj odluci i komunikaciji nije bio najprecizniji. "U upozorenju, ako gledamo samo tekstno, piše da ne smije reći da je kandidat. On ne izgovara: ‘Ja sam kandidat‘, nego kaže: ‘Ja sam budući premijer.‘ Dakle, tu su malo trebali biti precizniji. Kad niste precizni, onda sami sebi zapravo komplicirate situaciju, ako i kad želite djelovati", napomenula je. 

"Što se tiče komunikacije, njegova komunikacija je cijelo vrijeme takva, samo je sad pojačana i grublja, a to može odbiti dio glasača. Ali, jednako tako može odbiti i to što nitko izrekom nije rekao hoće li ići s desnicom ili neće, dakle s Domovinskim pokretom ili neće", nastavila je. 

Tvrdi da se sljedeća dva tjedna mogu iskoristiti za odvlačenje pažnje na neke druge teme, dok će glavna pitanja ostati bez odgovora. "Ja vjerujem da bi svaki glasač SDP-a volio znati koje stranke su ozbiljni potencijal za pregovaranje", zaključila je.