Jedan od teškaša nepostojećeg kandidata na parlamentarnim izborima Zorana Milanovića, jest i njegova višegodišnja suradnica, predsjednica političke siročadi okupljene pod imenom „Glas“ – Anka Mrak-Taritaš.

Za vrijeme njezina ministriranja pripremljen je i proveden tijekom 2013. suludi Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. Tim se zakonom privilegiralo nelegalne graditelje u odnosu na sve građane koji su se ponašali regularno, kao i u odnosu na vlasnike/suvlasnike zemljišta na kojima se nelegalno sagrađeni objekt nalazi. Kad se svemu doda „hrvatski zaštitni brend – korupcija“, jasno je tko se okoristio katastrofalno legalizacijom svega bespravno sagrađenoga.

O obnovi Gunje i okolnih područja nakon katastrofalnih poplava 2014. godine se govorilo kao o pljački stoljeća; obnova kuća u Gunji i drugim poplavljenim mjestima županjske Posavine je državu stajala nevjerojatnih 1725 eura po kvadratu, što znači da je, kroz obnovu ‘zamračeno’ najmanje 17 milijuna eura, prema tvrdnjama građevinskih stručnjaka i pravnika.

„Radili su 290 kuća, to su bile kuće od 55, 70 i 85 metara kvadratnih. Stručnjaci iz građevinarstva rekli su mi da cijena u najboljem slučaju, ne može biti iznad 600 eura po m2. Kod svake kuće zamračeno je najmanje 78 tisuća eura! Po tom principu, na onih 290 kuća dolazimo do računice da je zamračeno najmanje 17 milijuna eura,” isticao je onomad Pero Kovačević te nudio i dokumente – originalne ugovore kao potkrjepu svojih tvrdnji.

Pod istragom se našao i cijeli niz poduzeća iz Vinkovaca, Osijeka, Đakova i Zagreba zbog sumnji u namještanje poslova, protuzakonite provizije i milijunske pronevjere u poslovima rušenja kuća i odvoza smeća na poplavljenom području Županjske Posavine tijekom 2014. godine.

Toliko se kralo da su se WC četke kupovale za 281 kunu po komadu. No, institucije nikad nisu našle shodnim dovesti do kraja odgovarajuće postupke. U obnovi se Gunje i okolnih područja toliko novaca zamračilo da se Mrak-Taritaš kandidirala na izborima za zagrebačkog gradonačelnika 2017. godine jer se sav taj novac morao nekako vratiti nadležnoj ministrici kroz donacije njezinoj političkoj opciji, i to silnim novcem o građevinskog lobija da je Mrak-Taritaš ozbiljno priprijetila pok. gradonačelniku Milanu Bandiću.

Godinu dana prije toga je Anka Mrak-Taritaš kao ministrica (2013. godine) APN-u, naložila otkup zemljišta za izgradnju POS-ovih stanova u Osijeku po čak 340 eura za kvadrat, iako je tržišna cijena 40 eura po kvadratu! Radimir Čačić, njezin predšasnik na toj funkciji, kao bivši ministar obnove te osoba koja je prva izgradila jeftine POS-ove stanove, izjavio je da se prema svemu sudeći radi o kriminalu, te da je osnovni smisao poticane stanogradnje jeftini stanovi, a ne nabijanje cijena i ekstraprofiti.

Danas su Anka Mrak-Taritaš i Radimir Čačić dio iste koalicije pod vodstvom Zorana Milanovića. Ta, Čačić nije mogao podnijeti da se tolika količina love „tali“ bez njegova učešća, a pod političkim kišobranom Zorana Milanovića će biti love za svakoga, za Mrak-Taritaš, Čačića, Milanovića i interesne lobije povezane s njima.

Ima još neprocesuiranog kriminala iza bivše ministrice, danas kriminalnog potočića u rijeci nepravde; poduzeće Plinacro je služilo kao mjesto za uhljebljivanje pripadnika HNS-a za vrijeme vlade „pravednika“ Zorana Milanovića, a tako je zaposlen i Zlatko Taritaš, Ankin suprug koji je nakon izbijanja afere dao otkaz te se zaposlio u poduzeću Lukoil.

Valja podsjetiti i na još jedan „bračni ekskurs“ kriminalnog potočića Mrak-Tartiaš; naime, Zlatko Taritaš izabran je u Vijeće za natjecanje Hrvatskog jedriličarskog saveza nakon što je njegova supruga i hrvatska ministrica postala predsjednica Saveza! Do tada nije obnašao nikakve ozbiljne dužnosti u Savezu, niti je jedriličarski trener, niti je sam bio ozbiljni jedriličar. S obzirom da je član jedriličarskog saveza bio i njihov sin Ivan Taritaš, mata i tata su odlučivali o raspodjeli novca za natjecatelje među kojima se našao i njihov sin, a taj je novac i dobio.

Hoće li jedna od bujica Milanovićeve pravde biti i Anka Mrak-Taritaš, zapravo ozbiljan kriminalni pritok rijeci nepravde, pokazat će birači kroz koji dan.