U posljednjih godinu i nešto nije bilo izbora koje je HDZ-ova koalicija izgubila od SDP-ove. Prvo europski izbori, pa lokalni, pa opet europski, pa oni u Vukovaru, pa izbori za mjesne odbore u Rijeci i na koncu izbori za župana u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sve te izbore HDZ je dobio protivno anketama i medijskim prosudbama "stručnjaka", koji ni približno nisu pogodili rezultate tih izbora. Međutim, i unatoč takvim "promašajima i previdima", "ugledni" analitičari su i dalje "ugledni analitičari" a marketinške agencije i dalje opstaju na tržištu.

Jedni i drugi nas putem medija i dalje "bombardiraju" novim "istinama", uvjeravajući nas kako su oni u pravu a ne narod koji na izborima jasno kaže što i koga želi. Idući veliki okršaj, i svakako prijelomni, su predsjednički izbori, uoči kojih medijski analitičari i agencije, po svom već uhodanom obrazcu, otvoreno favoriziraju predsjedničkog kandidata SDP-a Ivu Josipovića, istodobno priželjkujući rast populatnosti Milana Kujundžića na račun predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović.

Međutim, nastavili se dosadašnji trend, odnosno dobije li HDZ i te izbore, ne samo da Tomislav Karamarko može slobodno pakirati stvari za Banske dvore, nego i medijske kuće mogu slobodno početi otkazivati suradnju agencijama za istraživanje i svojim analitičarima koji su u posljednje dvije godine promašili sve što se promašiti moglo.

Ti "analitičari" su uoči ponovljenih izbora u Sisačko-moslavačkoj županiji, javnosti pokušali servirati razmišljanja da će pobjeda “otpisanog” Vidovića u utrci za nasljednika Marine Lovrić Merzel, a onda i pobjeda Ive Josipovića na predsjedničkim izborima, trasirati pobjedu Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima.

Kao što je poznato, SDP je uvjerljivo izgubio izbore u Sisačko-moslavačkoj županiji, što su "analitičari" ocjenili dobrim rezultatom SDP-a, prešućujući istodobno HDZ-ovu pobjedu na izborima za mjesne odbore u Rijeci.

Niz HDZ-ovih pobjeda nije zabrinuo samo suprotni tabor i "analitičare" u njihovoj službi, nego i unutarstranačku oporbu, prisiljavajući je na šutnju.

Aktualno vodstvo HDZ-a na čelu s Tomislavom Karamarkom je, istodobno, čvrsto zabetonirao svoju poziciju. Zahvaljujući nizu izbornih rezultata polučenih u posljednje dvije godine, ne trebaju ih zanimati rezultati očito namještenih anketa, kao ni prigovori Josipovićevih "analitičara" koji povratak HDZ-a Tuđmanovoj politici redovito ocjenjuju "pretvrdom i predesnom retorikom", strahujući istodobno od najavljene lustracije.

U HDZ-u vjeruju da sve snage trebaju usmjeriti ka još jednoj izbornoj pobjedi, nakon čega će najave promjene "temelja na kojima je stvorena Hrvatska", ostati samo puka želja onih koji nisu željeli stvaranje hrvatske države.

 

Josip Zdunić