U Europskom parlamentu u Bruxellesu 12. i 13. studenoga odvija se mini plenarna sjednica, a na dnevnom redu su se našle mnoge važne teme za građane Europske unije.

Uz brojna obilježavanja 25. obljetnice pada Berlinskog zida diljem Europe i na plenarnoj sjednici se govorilo o tom važnom događaju koji je potaknuo val demokratizacije od sjevera do juga Europe.

Stoga se voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica pisanom izjavom očitovala o ovoj temi.

-Padom Berlinskog zida, najsnažnijeg simbola raspada Istočnog bloka, radikalno se promijenio svijet, ali i pogled svjetske javnosti na komunizam i komunistički sustav te su stvoreni preduvjeti za demokratizaciju i uklanjanje željeznih zavjesa od sjevera do juga Europe. S obzirom da dolazim iz Hrvatske, koja je 45 godina bila pod komunizmom, suosjećam i razumijem sudbinu ljudi koji su živjeli pod okriljem tog totalitarnog sustava diljem Srednje i Istočne Europe. Nakon raspada Sovjetskog Saveza i SFR Jugoslavijebrojni narodi stekli su nezavisnost dok su revolucije iz 1989. godine označile promjenu ravnoteže sila kao i početak post-komunističkog razdoblja i demokracije. U većini novih država vlade se bave uspostavom stabilnog tržišnog gospodarstva, a Hrvatska se u isto vrijeme suočava s ratom i agresijom, dok su brojni poginuli branitelji ugradili svoje živote u temelje suvremene Hrvatske.- istaknula je Šuica.

Apelirala je na Europsku komisiju da ustraje na osudi onih koji i danas veličaju i ističu simbole totalitarističkih sustava, uključujući komunizam.

-Šteta je da i danas postoje političari koji s nostalgijom gledaju na taj autoritativni sustav. Pozivajući se na rezolucije Europskog parlamenta o potrebi za međunarodnom osudom zločina totalitarističkih komunističkih režima apeliram na Komisiju da ustraje na osudi onih koji i danas veličaju i ističu simbole totalitarističkih sustava, uključujući komunizam, uzimajući u obzir zlo i nepravdu koju je taj sustav donio građanima diljem Europe, ali i šire - zaključila je voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu.

R.H.