Aida Hadžialić, švedska ministrica obrazovanja bosanskih korijena, podnijela je neopozivu ostavku nakon što ju je policija zaustavila "za volanom" i pronašla 0,2 promila alkohola u krvi, javljaju švedski mediji.

Odvjetnica Hadžialić, koja je izazvala veliku pažnju medija u Švedskoj kada je 2014. godine postala najmlađa ministrica u njihovoj vladi na poziciji u ministarstvu obrazovanja, članica je doseljenju migranata sklone švedske Socijaldemokratske stranke, došla je u Švedsku kao petogodišnja prognanica iz Foče.

Sudeći prema pisanju švedskih medija, ministricu Hadžialić je policija zaustavila u četvrtak navečer, a ona je objasnila kako je popila samo dvije čaše vina.

Aida Hadžialić rođena je u Foči, 21. siječnja 1987.godine. Pravne znanosti diplomirala je na sveučilištu u Lundu 2010. godine. Kao kandidatkinja Socijaldemokratske stranke natjecala se na izborima 2014. za mjesto u švedskom Parlamentu, ali nije izabrana. Unatoč izbornom debaklu, postala je ministrica obraziovanja, najmlađa u povijesti Švedske.

HNS-ovci i SDP-ovci "tolerantniji" od Šveđana?

Usporedbe radi, važno je podsjetiti da je Milan Bandić, kao SDP-ov gradonačelnik Zagreba, izazvao je prometnu nesreću s 1,6 promila, nakon čega je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Zagreba.

Bivši ministar kulture u Milanovićevoj Vladi, Berislav Šipuš,službenim je automobilom upravljao s 0,7 promila, nakon čega nije ponudio ostavku na svoju dužnost.

HNS-ov gradonačelnik Varaždina Goran Habuš također je imao 1,6 promila kada je službenim je automobilom skrivio prometnu nesreću. Platio je kaznuo i povukao se s izborne liste za Sabor, ali zadržao je gradonačelničku fotelju.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić ove je godine "ulovljen" s 0,94 promila alkohola, nakon čega se samo ispričao. Dio hrvatskih medija mjesecima je "uveseljavao" hrvatsku javnost o pijankama financiranim iz državnog proračunama u kojima je teoretičarka književnosti i ranija ministrica kulture Andrea Zlatar Violić imala glavnu ulogu.

Prema tvrdnjama dobro obavještenih izvora, bivša šefica HNS-a Vesna Pusić, godinama je znala da bivša ministrica kulture ima problema s alkoholom i da nije sposobna voditi važan resor kulture. Kad su informacije izašle u javnost, Vesna Pusić i Zoran Milanović smjenili su Zlatar-Violić i na mjesto ministra kulture postavili dotadašnjeg zamjenika Berislava Šipuša, koji je upravljao službenim automobilom s 0,7 promila, nakon čega nije ponudio ostavku na svoju dužnost.

Međutim, skandali s alkoholom dvoje Milanović-Pusićkinih ministara kulture i njihove neovlaštene "pozajmice" iz proračuna su na sve načine zataškavane.

 

M.M.