U nedjelju se u Crnoj Gori održavaju još jedni sudbonosni parlamentarni izbori. Najjednostavnije kazano, izbor je između vladajuće politike, koja je odabrala put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu, i onih koji bi se čvrsto vezali uz Rusiju i Srbiju.

Za Milu Đukanovića podjele u Crnoj Gori su jasne.

-Nazovimo ih slobodno pro-srpske partije ovaj put sebe su stavile u ulogu epigona ruskih interesa na Balkanu. O čemu je riječ? Rusija je angažirala ozbiljan financijski potencijal koji su instrumentalizirali njihovi oligarsi i koji je dospio u Crnu Goru tajnim kanalima preko Srbije i preko Republike Srpske. Dakle imam razloga vjerovati da je u pitanju novac sumnjivog porijekla - rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.

Crna Gora pod vodstvom Đukanovića posljednjih godina snažno grabila prema NATO-u i Europskoj uniji. 10 zemalja već je ratificiralo pristupni ugovor.  Oporbi je čašu prelila prošlogodišnja pozivnica za pristupanje NATO savezu.

Analitičari ne isključuju dva moguća postizborna uznemirujuća scenarija - ako ponovno održi pobjedu DPS Mila Đukanovića, prosrpsko-ruska oporba (radikalna Demokratska fronta četničkog vojvode Andrije Mandića koja ne krije “rusku podršku” i umjerenija prosrpska koalicija Ključ bivšeg jugoslavenskog veleposlanika Miodraga Lekića) mogla bi izazvati nerede, ali se spominje da bi u slučaju da DPS više ne bude mogao okupiti većinu, on mogao opstruirati prijenos vlasti na oporbu kojoj kao nikada do sada daju šanse da bi mogla ugroziti gotovo 26-godišnju vlast Mila Đukanovića.

Činjenica je da se prosrpske stranke okupljene u DF-u i Ključu nikada nisu pomirile s crnogorskom neovisnošću pa je stalno osporavaju. No, ovaj put osnovna je linija izbora članstvo Crne Gore u NATO-u i Kosovo, a važan je međunarodni dodatak tom napetom izbornom procesu upletenost Putinove Rusije.

 

M.M.