Slovenija se vrlo intenzivno priprema na provođenje arbitražne presude u svom graničnom sporu s Hrvatskom te očekuje da će je "prije ili kasnije" morati prihvatiti i Hrvatska, kazao je nedjelju u ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade Karl Erjavec.

-Pripreme za implementaciju arbitražne presude su u tijeku i razradili smo više mogućih scenarija - kazao jeErjavec u razgovoru za slovenski  javni RTV servis.

Pojasnio je da u pripremama za primjenu arbitražne presude sudjeluje više ministarstava, te lokalne zajednice koje graniče s Hrvatskom.

-Pripreme se odvijaju u okviru međuresorske skupine, spremni su i drugi državni organi, te organi lokalnih zajednica. Mislim da smo na proglašenje arbitražne presude i na primjenu te odluke spremni - kazao je Erjavec.

Iako se Hrvatska iz procesa arbitraže povukla prije dvije godine temeljem jedinstvene odluke Sabora i vlade zbog ocjene da je taj procesnepovratno kompromitiran, nakon javne objave nedopuštene komunikacije bivšeg slovenskog arbitraJerneja Sekolecai dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslovaSimone Drenik, koja mu je davala instrukcije kako utjecati na odluku sudaca u arbitraži, Erjavec je u razgovoru za Slovensku televiziju ponovio stajalište Ljubljane kako je arbitražni sporazum, koji su dvije vlade sklopile 2009., još na snazi i da obvezuje obje strane.

Za njega, pitanje je samo kako jednom donesenu presudu primijeniti na terenu, odnosno implementirati u praksi, pri čemu će na kraju na to, po njegovoj ocjeni, morati pristati i hrvatska strana.

-Mi ćemo presudu arbitara implementirati tako da ne bi dolazilo do incidenata. Uvjereni smo da će se i Hrvatska prije ili kasnije morati privoliti na poštovanje arbitražne presude. Zato ne očekujem da će zbog toga doći do veće napetosti i incidenata - zaključio je Erjavec.

 

M.M.