Drugog dana službenog posjeta SAD-u ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Washingtonu se sastao s direktorom FBI-a, Christopherom Wrayem.  Na sastanku je dogovoreno jačanje suradnje MUP-a i američkog Federalnog istražnog ureda (FBI).

FBI će u budućnosti u većoj mjeri sudjelovati u obuci hrvatskih policijskih stručnjaka za kibernetičku sigurnost, ali i na području borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala. U raspravi o budućoj suradnji sa SAD-om poseban je naglasak, osim na obrazovanje, stavljen na razmjenu informacija, analitiku i korištenje modernih informacijskih tehnologija.

-Hrvatska prepoznaje veliki potencijal u jačanju suradnje s FBI-em, a američkim je partnerima sve važnija suradnja s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova, što je vidljivo iz cjelokupnog programa posjeta - istaknuo je ministar Davor Božinović nakon sastanaka u FBI-u.

Prepoznajući to MUP je odlučilo podići na višu organizacijsku razinu i pojačati kapacitete Službe kibernetičke sigurnosti.

-To je ključno kako bi Hrvatska pravovremeno predvidjela i spremno odgovorila na moderne sigurnosne prijetnje. Kibernetička sigurnost obuhvaća puno šire područje od onoga s čime se u pravilu poistovjećuje, poput internetskih prijevara i hakerskih napada - izjavio je načelnik PNUSKOK-a Antonio Gerovac koji je, zajedno s državnom tajnicom u MUP-u, bio član izaslanstva.

Ministar Božinović danas se sastaje s američkim ministrom pravoduđa Jeffom Sessionsom, a posjetit će i DEA-u, saveznu agenciju za suzbijanje narkotika.

 

M.M.