U službeni posjet Srbiji stigao je ruski predsjednik Vladimir Putin. U zračnoj luci "Nikola Tesla", uz iznimno jake mjere sigurnosti,  Putina je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Putinov dolazak u Beograd organizira proruski „nevladin sektor i patriotske organizacije“, dok je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) angažirala lokalne odbore diljem Srbije u vezi s dolaskom svojih članova i pristaša u Beograd.

U fokusu dvojice predsjednika bit će, među bilateralnim temama, i aktualna situacija u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Najavljeno je da će dvije zemlje potpisati dvadesetak sporazuma, memoranduma i protokola o suradnji, od gospodarstva i infrastrukture do znanosti i kulture, vrijednih nekoliko stotina milijuna eura.

Posjet koji se najavljivao od ljeta prošle godine prvobitno je bio planiran za jesen, da bi se čim pompoznije obilježilo 180 godina srpsko-ruskih odnosa. No ipak se on događa sada.

U intervjuu uoči dolaska vladar Kremlja naglasio je da Rusija na Balkanu ima puno prijatelja, ali kako je njezin strateški partner Srbija, te da Moskva ne stavlja Srbiju pred izbor – mi ili Zapad. 

Neki mediji u Srbiji navode da će Vučić pokušati maksimalno iskoristiti dolazak Putina kako bi zadao protuudar oporbi, a koja već tjednima organizira prosvjede u Beogradu.


M.M.