Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden planira u srijedu objaviti video sa svojom dugo očekivanom najavom kandidature za predsjedničke izbore, izvijestio je u petak the Atlantic, navodeći izvore bliske Bidenovim najbližim suradnicima.

Najava će uslijediti nakon nekoliko mjeseci nagađanja o tome hoće li Biden, dugogodišnji član Demokratske stranke koji je imao prednost u ranim anketama, ponuditi svoju kandidaturu stranci za nominaciju kojom bi 2020. izazvao predsjednika Donalda Trumpa.

Video s najavom sastojat će se od snimaka snimljenih prije dva tjedna ispred kuće u Scrantonu, Pennsylvaniji, gdje je Biden odrastao, izvještava the Atlantic. Bidenovi korijeni iz zapuštenog industrijskog grada s oko 77 tisuća stanovnika osnažili su njegovu popularnost među glasačima američke radničke klase.

Biden je 36 godina služio u američkom Senatu kao predstavnik Delawarea te osam godina kao potpredsjednik u mandatu bivšeg predsjednika Baracka Obame. U 76. godini bit će drugi po starosti kandidat na unutarstranačkim izborima za kandidata Demokratske stranke nakon 77-godišnjeg senatora Bernieja Sandersa.

Njegovom će se kandidaturom broj potencijalnih Demokratskih kandidata popeti na 19.

NBC News navodi izjave nekoliko službenika koji su rekli da su Bidenovi savjetnici završili planove za pokretanje kampanje idućeg tjedna. 

 

M.M.