Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u ponedjeljak telefonom o najnovijim događajima u Idlibu u Siriji sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA)

Erdogan je tom prigodom izrazio zabrinutost zbog kršenja prekida vatre u posljednja dva tjedna od strane snaga Bashara al-Assada u zoni za uklanjanje eskalacije Idlib, objavio je na Twitteru šef Odjela za komunikacije u uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun.

Erdogan je također istaknuo kako se ubijanje civila, napadi na škole i bolnice ne mogu smatrati borbom protiv terorizma.

Naglasio je kako Asadov režim nastoji sabotirati tursko-rusku suradnju u Idlibu i naštetiti duhu sporazuma iz Astane, ističući kako bi rastuće napetosti u regiji ugrozile formiranje ustavnog odbora u Siriji i političkog procesa.

Dok su dvojica čelnika ponovno potvrdili svoju predanost Sporazumu iz Sočija, Erdogan je kazao kako će napadi naštetiti njihovim zajedničkim ciljevima.

Erdogan i Putin dogovorili su se u rujnu prošle godine da se Idlib pretvori u zonu deeskalacije u kojoj će  biti strogo zabranjeni napadi. 

Kada je u pitanju kriza vlasti u Bosni i Hercegovini, Erdogan je kazao kako je za tu regiju ključno povećati suradnju s međunarodnim organizacijama za mir i stabilnost, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

M.J.