Četiri broda, od kojih dva saudijska tankera i jedan norveški, te jedan teretni brod Emirata u nedjelju su bili meti sabotaža kod Emirata Fujairah, navela je vlada Abu Dabija. Saudijska Arabija i Emirati odmah su osudili te akcije izvedene dronovima koje su pojačale napetosti u Zaljevu dok se nastavlja psihološki rat između Sjedinjenih Država i Irana.

Američke agencije za nacionalnu sigurnost vjeruju da iza napada na tankere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) stoje Iranu bliske zemlje, no Iran smatra da je cilj sabotaže, u čiju su se istragu uključile i tri zapadne zemlje, izazvati napetosti u toj regiji.

Američki dužnosnik upoznat s američkim procjenama o napadima na četiri tankera, rekao je da bi počinitelji mogli biti jemenski Huti ili šijitske milicije raspoređene u Iraku, a koje imaju podršku Irana, piše agencija dpa.

Washington nema čvrste dokaze o tome tko je sabotirao četiri tankera, od kojih su dva saudijska tankera sabotirana u nedjelju u luci Fujairah koja leži blizu Hormškog tjesnaca.

Saudijska Arabija ocijenila je da su dronovi s eksplozivom kojima su u utorak napadnuta crpilišta nafte u blizini Rijada, “kukavički” čin terorizma.

Petina svjetske nafte koja se doprema s Bliskog istoka za velika tržišta u Aziji, Europi, Sjevernoj Americi i dalje prolazi Hormuškim tjesnacom koji dijeli Iran od Arapskog polutoka.

U ponedjeljak je američki dužnosnik blizak obavještajnim krugovima rekao da je Iran prvi koji bi mogao biti optužen za napade na četiri tankera. Iran je odbacio te navode.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da je sabotaža osmišljena kako bi izazvala napetosti.

“I ranije smo rekli da smo predvidjeli kako bi se takve akcije mogle dogoditi radi izazivanja napetosti u regiji”, rekao je Zarif.

“Ekstremni pojedinci” u američkoj vladi provode opasnu politiku, ustvrdio je Zarif, prenosi agencija Reuters.

Podsjetimo, službeni Rijad s Abu Dabijem vodi vojnu koaliciju koja od 2015. intervenira u Jemenu uz vladine snage protiv Hutija.

Napetosti između dviju država narasle su nakon što je Teheran prošli tjedan objavio da će početi povlačenje iz ključnih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015., čiji je cilj spriječiti Iran da razvije nuklearnu bombu i kojeg je Washington napustio prošle godine.

Trumpova administracija dulje od tjedan dana navodi da iranske vlasti ili njihovi saveznici na Bliskom istoku pripremaju napade na američke interese. Washington je tamo uputio jedna nosač zrakoplova, jedan ratni brod, bombardere B-52 i sustave projektila Patriot.

Iran je ranije zaprijetio da će zatvoriti Hormuški tjesnac i time učinkovito blokirati sve naftne pošiljke iz Perzijskog zaljeva ako Washington uspije u nastojanju da smanji iranski izvoz nafte.

M.M.