Britanski konzervativci počinju u četvrtak s izborom kandidata za nasljednika premijerke Therese May, utrku u kojoj je favorit nepredvidivi euroskeptik Boris Johnson i u kojoj će sigurno dominirati pitanje Brexita.

Proces ima dvije faze: 313 konzervativnih zastupnika izjašnjava se prvo o kandidatima u seriji tajnih glasovanja sve dok ne se ne dođe do krajnja dva kandidata. Potom 160.000 članova Konzervativne stranke bira pobjednika, što bi se trebalo dogoditi do kraja srpnja.

Prvi krug glasanja torijevaca bit će u četvrtak između 11,00 i 13,00 sati po srednjoeuropskom vremenu, a oni kandidati koji će dobiti manje od 17 glasova bit će odmah eliminirani.

U ovom trenutku utrka izgleda kao natjecanje bivšeg ministra vanjskih poslova u Mayinoj vladi Borisa Johnsona i devetero njegovih protivnika.

Johnson, gorljivi zagovaratelj Brexita uoči referenduma 2016., nikad nije bio bliže preuzimanju komandi britanske vlade, što  taj ambiciozni zastupnik želi već više godina.

"Nakon tri godine i dva odgođena roka, moramo napustiti EU 31. listopada. Ne ciljam na ishod bez dogovora. Ne mislim da ćemo završiti s takvim ishodom, ali jedino odgovorno je da se energično i ozbiljno pripremimo za moguće nepostizanje dogovora", rekao je Johnson u srijedu ispred Kraljevske akademije inženjerstva u središtu Londona.

Uz Johnsona, kandidati su i aktualni šef diplomacije Jeremy Hunt, ministar okoliša Michael Gove, bivši ministar za Brexit Dominic Raab, ministar zdravstva Matt Hancock i ministar unutarnjih poslova Sajid Javid. 

U utrci su i ministar za međunarodni razvoj Rory Stewart, bivša ministrica rada Esther McVey, bivša šefica Donjeg doma britanskog parlamenta Andrea Leadsom i konzervativni zastupnik Mark Harper. 

 

M.M.