Wolfang Riedl, posrednik finske Patrije za prodaju naoružanja, sredinom 2005. obavijestio je upravu Patrije da hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i bivši premijer Franjo Gregurić podupiru nabavu oklopnih vozila te tvrtke za potrebe HV-a. Naime, Tportal je u posjedu dopisa koji Mesića i Gregurića izravno navodi kao aktivne sudionike spomenute afere.

Franjo Gregurić, bivši predsjednik Vlade i jedan od najmoćnijih ljudi u HDZ-u,  je vrlo oštro opovrgnuo ovo optužbe. Međutim, Stjepan Mesić i dalje ne želi komentirati ništa što ima veze s ovom aferom.

>>Mesić progovorio o aferi Patrija: 'Bio sam informiran, ali nisam odlučivao'

Podsjetimo, kriminalistička policija istražuje tko je u Uredu predsjednika u vrijeme Stjepana Mesića navodno primio mito od finske Patrije kako bi ta tvrtka dobila posao u Hrvatskoj. Istražuje se ugovor iz 2007. o kupnji 84 oklopna vozila vrijedna 112 milijuna eura. Vijest o istrazi potvrdio je ministar obrane Ante Kotromanović.

>>Afera 'Patrija': Mesić na udaru USKOK-a

Na sudu u Ljubljani zbog afere Patria vodi se kazneni postupak u kojem su za korupciju i pogodovanje Patriji u nabavi vozila za Sloveniju optuženi Walter Wolf i aktualni premijer Janez Janša. (R.H.)