Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je EU i SAD da pomognu BiH "skinuti luđačku košulju", odnosno promijeniti Daytonski mirovni sporazum ističući da su Hrvati u toj zemlji u najlošijem položaju, izvijestila je Katolička tiskovna agencija (KTA) BiH.

Puljić je u razgovoru s novom francuskom veleposlanicom Claire Bodonyi izjavio da su Daytonskim sporazumom pojedini narodi dobili privilegije, pa je licemjernim ocijenio pozive stranaca da ih se sada odreknu.

"EU i SAD traže od političara u BiH da se dogovore i mijenjaju Dayton. Oni koji su napravili problem donošenjem Daytonskoga sporazuma i koju su nam obukli tu "luđačku košulju" trebaju prvi početi rješavati probleme", rekao je kardinal Puljić.

Upozorio je da Hrvata katolika polako nestaje, da su "u ratu mnogi prognani, a sada ekonomski i politički pritisnuti i primorani na sve veća iseljavanja."

"Uz Daytonsku nepravdu, bivši visoki predstavnici u BiH Carlos Westendorp, Wolfgang Petrich i Paddy Ashdown nanijeli su još veću nepravdu hrvatskom narodu u BiH. Mi smo preživjeli 400 godina turske vladavine na ovim prostorima, a preživjet ćemo i vrijeme mutne politike međunarodne zajednice u BiH", istaknuo je Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup smatra međunarodnu zajednicu odgovornom za uspostavu bivše vlasti iz koje su u Federaciji BiH isključene najveće hrvatske stranke.

Katastrofalnim je ocijenio odnos prema stradalima u poplavama i pojasnio da se u pomoći do sada najviše angažirala jedino katolička Crkva s Caritasom i humanitarne organizacije, a da državne, entitetske i lokalne razine ne čine gotovo ništa.

M.J.