Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je u Sarajevu uoči konferencije "Indikatori rizika u vezi s financiranjem terorizma" da je u Bosnu i Hercegovinu u proteklih nekoliko godina posredstvom kupovine nekretnina ušao novac sumnjiva podrijetla.

Pri tome je naveo kako bosanskohercegovačko pravosuđe provodi aktivnosti oko Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti koje su dale rezultate, ali da još nedostaje znanja i iskustva u novim tehnologijama plaćanja i novčanih transakcija.

Krešić je istaknuo i da je BiH opredijeljena za borbu protiv terorizma te da želi biti pouzdan partner i sudjelovati u sprječavanju bilo kakvog financiranja terorizma ili širenja nasilnog ekstremizma.

>>

Na dvodnevnoj konferenciji "Indikatori rizika u vezi s financiranjem terorizma" u Sarajevu sudjeluju stručnjaci iz Velike Britanije, te predstavnici agencija za provođenje zakona, tužiteljstava, nadzornih tijela u financijskom sektoru, te predstavnici privatnog sektora.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson rekao je novinarima da je britanska procjena kada se radi o sigurnosti u BiH "bolja nego za mnoge druge europske zemlje".

 

M.B.