Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intervjuu za portal Vijesti.ba da su Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu te da se u ovoj zemlji nije radilo o građanskom ratu, kako je to nedavno ustvrdila predsjednica Vijeća skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

-U BiH nije bilo građanskog rata, relevantne rezolucije organizacije Ujedinjenih naroda i presude međunarodnih sudova su nedvojbeno potvrdile da se radilo o agresiji susjednih zemalja i udruženim zločinačkim poduhvatima koji su sezali do Miloševića i Tuđmana - rekao je Izetbegović.

Ustvrdio je kako je Matvijenko iznijela neutemeljene tvrdnje te da je njezin poziv za prijenos ovlasti s države na entitete protivan Daytonu.

-Rusija je jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ne bi smjela iznositi stavove protivne tom sporazumu - rekao je Izetbegović.

Komentirajući odnos Hrvatske prema BiH ocijenio je da je riječ o 'paternalističkom odnosu'.

-Ignorira se naše stavove i interese, negira udruženi zajednički pothvat počinjen u pokušaju stvaranja etnički čistog hrvatskog teritorija, ne vraća nam imovinu, ne plaća vodni resurs Buškog jezera koje koristi desetljećima uz simbolične nadoknade - rekao je Izetbegović, dodajući da Hrvatska podupire BiH u euroatlantskim težnjama, investira i olakšava kretanje ljudi i roba.

Izetbegović je odbacio tvrdnje kako se danas bošnjačka strana u BiH ponaša poput srpske u bivšoj Jugoslaviji pokušavajući ostvariti dominaciju nad manje brojnim narodima.

-Naravno da nema nikakve istine u tome, ali ima tendencije da se Bošnjaci optuže i stigmatiziraju - zaključio je Izetbegović.

 

M.J.