Odnos NATO-a i Bosne i Hercegovine tijekom posljednja tri desetljeća rezultirao je pozivom nadležnim vlastima u BiH da pristupe donošenju prvog Godišnjeg nacionalnog plana (Annual National Plan - ANP), što je korak ka aktivaciji Akcijskog plana za članstvo (Membership Action Plan - MAP). 

''Na sastanku održanom 5. prosinca 2018 godine u Bruxellesu, ministri vanjskih poslova država članica Saveza potvrdili su spremnost za nastavak podrške BiH na njenom reformskom putu, te iskazali spremnost za prihvaćanje prvog ANP-a BiH, čime je, zapravo, naš MAP iz uvjetnog prešao u aktivni status'', podsjećaju iz Ministarstva obrane BiH u odgovoru na upit u vezi s aktuelnim prioritetima i statusom euroatlantskih integracija, a povodom obilježavanja jubilarne NATO-ove godišnjice. 

Navode kako u formalnom smislu BiH sada može nadležnim strukturama NATO-a predstaviti svoj prijedlog prvog ANP-a uz punu sloboda u izboru, utvrđivanju i ispunjenju onih ciljeva koji najviše odgovaraju trenutnoj situaciji i nacionalnim prioritetima u okviru pet poglavlja ANP-a.

''Prijedlog prvog ANP-a BiH bit će predmetom usuglašavanja s NATO-om, te će po njegovom odobravanju od nadležnih institucija BiH i NATO-a, ANP postati okvir za koordinirano djelovanje, podršku i pomoć NATO-a, ali i instrument za praćenje i verifikaciju procesa implementacije planskih aktivnosti'', pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Preciziraju kako je Komisija Vijeća ministara BiH za NATO integracijski proces već izradila Nacrt prvog ANP-a BiH, o čemu je predsjedavajući te komisije informirao Vijeće ministara BiH. 

Usto, ističu kako su nadležne institucije BiH sada u poziciji odlučiti u kojem sadržaju i kada će strukturama NATO-a biti predstavljen prvi ANP BiH.

''Premda odluka o spremnosti NATO-a da prihvati prvi ANP BiH nema izravnu vezu s dinamikom procesa europskih integracija BiH, nesporna je činjenica da aktivan status MAP-a, također, podupire i osnažuje perspektivu za integraciju naše domovine u Europsku uniju '',smatraju u Ministarstvu obrane BiH.

Istodobno, ministrica obrane BiH Marina Pendeš vjeruje da će Bosna i Hercegovina ispuniti neophodne uvjete i postati članicom NATO-saveza.

Uz čestitke u povodu obilježavanja 70. obljetnice utemeljenja NATO-a, ističe kako je Alijansa, u kojoj je kolektivna sigurnost temeljni cilj svih njenih članica, od izuzetnog značaja za mir u svijetu.

''Vjerujem da će i Bosna i Hercegovina, odnosno svi njeni građani, ali i politički lideri, donijeti odluku konsenzusom tako da i BiH ispuni onaj zakonom definirani uvjet i da u budućnosti postane zemlja članica NATO-a, čime ćemo i mi doprinijeti sigurnosti i stabilnosti naše domovine BiH, ali i svih njenih naroda i građana'', poručila je ministrica obrane BiH.

Referirajući se na ulogu NATO-a u reformskim procesima u BiH, s osvrtom na obrambenu reformu i pomoć OSBiH, Pendeš podsjeća kako je od utemeljenja MOBiH-a na državnoj razini dosad većina NATO zemalja putem bilateralnih sporazuma pružila potporu izgradnji obrambenih kapaciteta BiH, izražavajući zahvalnost svakoj od članica Saveza.

''Naravno, u svemu tome prednjače Sjedinjene Američke Države, ali i svaka druga članica u raznim vidovima suradnje je pomogla, od financijske i materijalne, a i one pomoći koja se tiče edukacije pripadnika OS od vojničkog, dočasničkog, časničkog ali i generalskog kadra'', navodi ministrica obrane BiH.

M.J.