Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u intervjuu za Ruski reporter, čije dijelove prenose i mediji u BiH, je odbacio tvrdnje kako Rusija preko njega planira "ukrajinski scenarij" u BiH , ističući kako je BiH 'privremena, kao i Daytonski sporazum' te najavljujući kako je realna perspektiva razlaz "po linijama, koje su opredijeljene Daytonskim sporazumom'.

-Hrvati i Bošnjaci će se lako razići, jer ne mogu normalno živjeti zajedno. Ono što ostaje moglo bi se nazvati Republika Srpska, Herceg-Bosna i Bosna, a između njih bi se mogla organizirati neka vrsta suradnje koja bi jamčila sva civilizacijska dostignuća - slobodno kretanje ljudi i dobara, da nema nikakvih ekscesa, a mi bi bili dobri susjedi, rekao je Dodik.

On je Ruskom reporteru potvrdno odgovorio na upit o tvrdnjama hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da u BiH živi 5000 selefija, odnosno ukupno 10.000 pristaša radikalnog islama.

- Hrvatska je za vrijeme rata u BiH propustila preko svog teritorija 4500 'svetih ratnika islama, mudžahedina, među kojima su brojni ostali živjeti u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Dodik.

Tvrdi kako službena Moskva ima vrlo načelan i neutralan stav o BiH, za razliku od Zapada koji se po njegovim tvrdnjama miješa u unutarnja pitanja zemlje 'kršeći međunarodno pravo'.

-Ako se netko ovdje miješa, to nisu Rusi. Veoma bih volio kada bi Rusija došla ovdje i bila protuteža zemljama Zapada, ali se to ne događa. Zapadu ne smeta da stalno kritizira Rusiju, a pri tome se sami aktivno miješaju u naše unutarnje stvari, formiraju Oružane snage BiH kao vojsku NATO-a, a ne naroda ove zemlje. SAD se miješa u sustav sigurnosti BiH, a ne Rusi. Tako da je to prosto nevjerojatna laž, dodao je Dodik.

Pri tome je ocijenio kako europska perspektiva BiH teorijski postoji, no u stvarnosti je po njemu "daleka i gotovo neostvariva".

 

M.J.