Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država ovih je dana oštro "opalilo" po Stranci demokratske akcije (SDA) koja je, gotovo slavodobitno, nakon ovotjednih sankcija protiv dužnosnika HDZ-a BiH i SNSD-a te OHR-ovog nametanja odluke o financiranju izbora doslovno to proglasila i vlastitim uspjehom, piše Večernji list BiH.

- Istina je da SDA i predstavnici EU-a, SAD-a i OHR-a imaju isti cilj - izgradnju funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona - zaključak je Predsjedništva SDA koji je uz niz drugih komentara posebno iritirao američku administraciju. Veleposlanstvo SAD-a oglasilo se na svom Twitter nalogu.

- Sa zanimanjem čitamo tvrdnju SDA da stranka u Bosni i Hercegovini dijeli iste ciljeve kao i Sjedinjene Američke Države, Europska unija i visoki predstavnik: 1) izgradnja funkcionalne demokratske države i stabilnih institucija i 2) osiguranje vladavine prava. Kada bi SDA dijelila ove ciljeve sa Sjedinjenim Državama, stranka i njezini dužnosnici ne bi pokušavali blokirati ili ometati istrage o korupciji, ne bi doprinijeli nefunkcionalnosti u Federaciji i ne bi preferirali retoriku podjela u odnosu na smislene pokušaje pomirenja - naveli su u komentaru Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. Pri tome su odbacili mogućnost da SAD staje na bilo koju stranu u zemlji. - Sjedinjene Države ne favoriziraju ni jednu političku stranku ili narodnu skupinu u BiH.

Podržavamo narod ove zemlje - Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale - i podržavamo politike koje će donijeti bolju budućnost za građane BiH - zaključili su iz Veleposlanstva. Na ovaj način djelomično su u javnosti splasnuli komentari kako američka administracija, a napose ured Veleposlanstva u Sarajevu postupa pod pritiskom javnosti u Sarajevu i bošnjačkih stranaka. Važno je primijetiti kako je američko Veleposlanstvo istaknulo ulogu triju naroda u BiH, no ne i odrednicu - formulu Daytonskog mirovnog sporazuma o BiH kao jedinstvenoj državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Valja reći kako je upravo Ured za Europu i Euroaziju pri State Departmentu, podržavajući poteze visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u očuvanju daytonske strukture te zemlje, upravo istaknuo da je BiH država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Sjedinjene Američke Države posvećene su očuvanju suvereniteta BiH, teritorijalnom integritetu i višenacionalnom karakteru. Podržavamo napore Visokog međunarodnog predstavnika kako bi obranili temeljne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma - jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda te drugih građana - napisao je na Twitteru Ured za Europu i Euroaziju pri State Departmentu. Uz to je stavljena i poveznica na priopćenje PIC-a u BiH u kojem se ne spominju konstitutivni narodi kao temelj Daytonskog mirovnog sporazuma. Sjedinjene Američke Države ključni su jamac stabilnosti BiH i smatraju se praktički skrbnikom ove zemlje. No, i njihova se politika prema BiH često modificirala pod pritiscima pojedinih velikih igrača iz svijeta, no jedno se mora priznati, a to je da su ostali dosljedni očuvanju daytonskog recepta. Barem u formi.

 Pa ipak, najproblematičnije je upravo to što se konstitutivnost naroda godinama pokušavala "prodati" zbog "građanskih načela" što bi u slučaju BiH s primjenom brojnosti rezultiralo narušavanjem temelja zemlje i putom u isti scenarij kakav je zemlju 90-ih godina gurnuo u kaos i rat. Upravo je razlog za to bio prikriveni većinski nacionalizam Beograda koji se pokušao prodati pod egidom stavljanja "građanina u središte političkog sustava", što je i danas temeljni cilj političkog Sarajeva.

Poruka SAD-a prema vodećoj bošnjačkoj stranci se, napose u kontekstu Hrvata i posljednjeg kažnjavanja predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, doživljava i svojevrsnim balansiranjem. Međutim, dio javnosti posljednju poruku američkog Veleposlanstva u Sarajevu, posebice zbog isticanja korupcije u SDA, vidi i kao neskrivenu potporu oporbenoj trojki u Sarajevu s kojom je jedino ovoga tjedna razgovarao pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika i posebni izaslanik za Balkan Gabriel Escobar, navodi Večernjak.

M.M.