Izaslanici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su HDZ-ov prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Izmjene i dopune Zakona je podržalo sedam izaslanika, šest je bilo protiv, dok je jedan izaslanik bio suzdržan. Da bi izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Samostalni izaslanik Zlatko Miletić smatra da se ovim prijedlogom Hrvati delegitimiraju u dijelovima Bosne i Hercegovine tamo gdje nisu većina. Izaslanica iz HDZ-a BiH Marina Pendeš mu je replicirala, poručivši da se njime štiti legitimitet Hrvata u područjima gdje to nije bio slučaj.

Jedan od zamjenika predsjedatelja Doma naroda i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je izjavio da prijedlog nije u skladu s onim što su čelnici političkih stranaka 12. lipnja dogovorili u Bruxellesu.

Predsjedatelj Doma naroda i predsjednik HDZ-a Dragan Čović je odgovorio Izetbegoviću.

"Točno da je Izetbegović bio u Bruxellesu, ali je točno da tamo nije usvojen bilo kakav zaključak, niti je bilo što usuglašeno. I da jest, tamo piše da će se izmjenama zakona pristupiti odmah ili najkasnije šest mjeseci kasnije", kazao je.

Izaslanik SDP-a BiH Denis Bećirović je obrazložio zašto smatra da je ovaj prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona neprihvatljiv.

"Prva karakteristika ovog prijedloga jest da je ovo suštinski gledano beskoristan prijedlog koji neće rezultirati nikakvim efektom. Svi jako dobro znaju da, ako prođe u Domu naroda, neće proći u Zastupničkom domu. Čemu onda prijedlog? Drugo, HDZ je ovim prijedlogom inaugurirao i pokazao kako izgleda koncept preglasavanja. Ovo je trebao biti usuglašen prijedlog bar onih koji čine parlamentarnu većinu. Poruka HDZ-a je: 'Tamo gdje imamo šansu rado ćemo preglasati druge'. Treća stvar jest antiustavnost. Nije se vodilo računa da Bosna i Hercegovina ima Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Prijedlogom bi se uvela nova asimetričnost u Bosni i Hercegovini, što bi izazvalo dodatne probleme. Ovaj prijedlog ne znači ništa", zaključio je Bećirović.

HNS BiH: Vraćanje u okvire Ustava BiH 

Hrvatski narodni sabor BiH oglasio se priopćenjem nakon usvajanja prijedloga izmjena Izbornog zakona u Domu naroda PS BiH.

"Nakon odluke Ustavnog suda BiH da ne postoji nikakva ugroza vitalnog nacionalnog interesa u prijedlogu HDZ-a BiH/HNS-a o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, on je danas i službeno usvojen u Domu naroda PS BiH.

Kao istinski zagovornici europskih zakonskih regulativa i normi, predloženi zakon je prilika da konačno spriječimo nastavak svih oblika diskriminacija, političke majorizacije te vratimo Izborni zakon u okvire Ustava BiH.

Pokušaji Kluba Bošnjaka da bez ikakvih osnova stavi veto na ovakav prijedlog zakona pao je na Ustavnom sudu BiH apsolutnom većinom od strane sudaca Ustavnog suda BiH.

Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje uz omogućavanje aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima je europski model uređenja multinacionalnog društva na čemu će legitimni politički predstavnici Hrvata inzistirati sve do postizanja konačnog političkog dogovora.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da iskoristimo ovu jedinstvenu priliku i da kroz usvajanje ovog zakona u Zastupničkom domu, makar u dijelu koji se odnosi na popunu Doma naroda FBiH, ispunimo odluku Ustavnog suda i spriječimo one koji na temelju sadašnjih nametnutih normi žele Hrvatima nametnuti i oteti klub Hrvata u Domu naroda FBiH", priopćeno je iz HNS-a BiH.

M.J.