Na objavu slovenskog portala Necenzirirano.si o sadržaju slovenskog non-papera među prvima je reagiraoje Željko Komšić, kojin je bošnjačkim glasovima izabran na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je rekao da koliko vidi, po tom dokumentu – Bosna i Hercegovina ne bi ostala.

Prema tom dokumentu, na dijelu teritorija BiH stvorila bi se bošnjačka država, veći dio RS pripojio bi se Srbiji, a većinski hrvatske županije Hrvatskoj. Kako navodi isti izvor, radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, on nema ni glavu ni potpis.

>>

“Ne bi ostala BiH po tom papiru, koliko ja vidim. Oni tu nude sasvim neku varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego je rat počeo, a i u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke – ili kako to kažu muslimanske. Taj papir, da politika, sve to što rađa te ideje je na vlasti u pojedinim europskim zemljama, i u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom i to je pravo zlo o kojem trebamo pričati. Međutim, kako to kod nas ide, ove stvari nisu nove, pojavljivale su se i ranije, i sad kad je to buknulo u punom svjetlu, obasjano svjetlima medijima, vjerujem da se mnogi pitaju što je ovo. To liči na to da ne treba vam slon upasti u oko da vidite da slon ide na vas. Nisu stvari iznenada i Bog zna što će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču“, kazao je Komšić.

Kazao je i da je to opasno, odnosno kako je naveo, taj “ekstremni fašizam koji je i nacionalizam” i koji je preuzeo vlast u pojedinim europskim zemljama.

“Naravno da je opasniji nego što je bio prije nego se dokopao svih instrumenata vlasti. Više ne možemo govoriti o umjerenoj kršćanskoj desnici, sad se suočavamo s nečim što strašno podsjeća na ono razdoblje Drugog svjetskog rata i događa se pod krovom te europske kuće. Izgleda da su ti “europski prijatelji” vrlo brzo zaboravili povjesna iskustva i Hitlera“, kazao je Komšić, kako prenosi N1.

Naveo je i da država lobira po tom pitanju i da je taj non-paper ako ništa, kako je rekao, napravio uzbunu o tome što se sve događa.

“Da okarakteriziram malo i hrvatski non-paper u tom kontekstu. Nije grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podjele BiH zasnovane na etničkoj osnovi. Meni nije problem da kažem ali kad kažete takve stvari onda vas proglase huškačem, mnogi se nađu uvrijeđenim, imaju suradnike i u Sarajevu među ljudima za koje ne biste na prvi pogled rekli da mogu to raditi. Zašto to rade je posebna priča”, kazao je Komšić.

 

M.M.