U četvrtak 11. prosinca u dvorani Nadbiskupskog doma u Rijeci održana je kulturna tribina na temu "Memorija naših žrtava i hrvatski identitet". O temi je govorio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a tribinom je u ime organizatora, Teologije u Rijeci, koordinirao predstojnik Teologije dr. Božidar Mrakovčić.


Biskup Bogović je na početku okupljene upoznao s inicijativom uspostave svehrvatskog groba u kojemu bi se pokopavali posmrtni ostaci mnogih koji su život dali za Hrvatsku, a čije kosti su još uvijek razasute po mnogim jamama, Bleiburgu i drugim stratištima. Namjera je da se svehrvatski grob nalazi na Krbavskom polju, najavio je gospićko-senjski biskup, dodajući da smo dužni utjecati da se istina dozna te da će svehrvatski grob dati novo prosvjetljenje i dimenziju koja nam nedostaje.

Naša memorija brisana je u povijesti, a to brisanje nije prestalo ni danas. Totalitarni režimi određivali su što se smije, a što ne. S druge strane, imamo evanđelje koje nikada nije nasilno prema čovjekovoj memoriji i koje pomaže čovjeku rasti u dobroti, rekao je u nastavku. "Puno je 'virusa' od kojih boluje današnje društvo i od kojih se svijet treba očistiti, ali ne na način kako su to u prošlosti činili totalitarni režimi." S tim u vezi, biskup Bogović je u nastavku istaknuo kako povijest svjedoči da su se lažima pripremala nasilja i ratovi.

U hrvatskom identitetu odnos prema žrtvi jako je obilježen i mi bismo se trebali ponositi našim žrtvama koji su stvarni pobjednici nad zlom i sebičnošću, poručio je biskup Bogović. "Kršćani se okupljaju oko žrtve i nema kršćanstva bez osjećaja za žrtvu. Naši povijesni korijeni povezani su sa žrtvama, naša umjetnost i književnost prožeta je razumijevanjem za žrtve i danas je potrebno spašavati povijest jer u memoriji ljudi svašta je uneseno i puno toga izbrisano."

U raspravi koja je uslijedila istaknuto je da se i danas u školama ne uči prava hrvatska povijest, te da javnost šuti o diktaturama komunističkog režima. Nedostaje knjiga o hrvatskoj povijesti, upozoreno je.

Biskup Bogović je istaknuo kako ne priznajemo dovoljno hrvatske veličine i svece poput bl. Miroslava Bulešića. "Potrebno je naglasak stavljati na pobjede dobrote, ne na svjetovne pobjede", zaključeno je na tribini.

M.M.