U subotu, 20. svibnja 2017. na Radimlji kod Stoca održana je komemoracija i sveta Misa za žrtve totalitarnog komunističkog režima u blizini Stoca, gdje je završavao jedan krak Križnog puta, a ostala je poznata po nazivu „hercegovački Bleiburg“.

U 17.30 molila se krunica, a u 18 sati na spomen-obilježje svim poginulim vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstva općine Stolac, susjednih općina Čapljina, Ravno i Neum, te predstavnici brojnih institucija, političkih stranaka i udruga.

Pred nekoliko stotina vjernika, koncelebriranu svetu Misu predvodio je dr. don Božo Goluža, sveučilišni profesor i urednik „Crkve na kamenu“. On je u svojoj propovijedi podsjetio na velika stradanja koja su se dogodila na Radimlji, da je glavni krivac za takav zločinački hir bio vođa KPJ Josip Broz, koji zauzima 10. mjesto na ljestvici najvećih zločinaca 20. stoljeća. Istakao je kako su na Radimlju likvidirani od strane bezbožnih komunista hrvatski mučenici, koji su dali svoj život za vjeru, narod i domovinu. Vicepostulator postupka mučeništva „fra Leo Petrović i 65 subraće“, fra Miljenko Mića Stojić, koncelebrirao je svetu Misu.

Počasnu stražu pored spomen obilježja činili su članovi HKUD Stolac i HKUD Bosansko izvorno kolo Stolac, a u glazbenom programu sudjelovale su pjevačke skupine iz župe Stolac. Podsjetimo, prema procjenama povjesničara lokalitet Radimlja je najveće stratište u Hercegovini gdje je nakon Drugog svjetskog rata i poraća gdje je likvidirano oko desetak tisuća ljudi.

 

Hrvoje Mandić