Jakov Sedlar ima novi dokumentarni film, koji će sigurno pobuditi pažnju. Riječ je filmu „Hrvatske sportske legende“ (120 godina hrvatskog sporta). Taj iznimno veliki projekt prepoznao je Anton Kikaš, koji je dosad financirao većinu Sedlarovih filmova, i kako nam je rekao, kad je čuo da ni za taj uradak hrvatska država „ne da ni lipe“ ponovno se sam ponudio za producenta.

U filmu su prikazani najslavniji hrvatski sportaši i momčadi.

-          Hrvatske sportske legende prvi je film uopće koji na jednome mjestu cjelovito iznosi i prikazuje najslavnije hrvatske sportaše u povijesti kao i hrvatske momčadi koje su diljem svijeta pronijeli slavu Lijepe Naše – kazao je Sedlar te dodao da su se mnogi filmovi bavili pojedinačnim karijerama i sudbinama velikih hrvatskih sportaša, ali se već dugo vremena osjećala potreba za jednim ovakvim filmom koji će hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti pokazati što je na sportskom planu napravio brojčano malen, ali talentom i srcem veliki hrvatski narod. Naime, naše sportske legende, a napose naši Vatreni, najveći su promicatelji Hrvatske u svijetu. Nikada ne ćemo zaboraviti ljeto 2018. i hrvatsku nogometnu rapsodiju, kada su nam na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, naši nogometaši na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem i njegovim stožerom priredili ne samo sportsku nego i duhovnu renesansu. Bilo je iznimno lijepo i ponosno biti Hrvat na bilo kojem kraju kugle zemaljske dok su naši Vatreni rušili sve pred sobom. Nema nikakve dvojbe da je cijeli svijet navijao za Croatia-u. A onda, samo nekoliko mjeseci kasnije, hrvatska teniska reprezentacija po drugi je put proslavila Hrvatsku i osvojila Davis Cup u pobjedi nad Francuzima. Ovi i slični uspjesi potvrđuju da je Hrvatska u sportu svjetska velesila – istaknuo je Sedlar.

Ovaj film prikazuje najveće hrvatske sportske legende: od Milana Neralića, prvoga Hrvata koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama, preko Bernarda Vukasa, Đurđice Bjedov, Mate Parlova, Dražena Petrovića, Gorana Ivaniševića, Davora Šukera, Janice Kostelić i Sandre Perković, do Marija Mandžukića, Ivana Rakitića i Luke Modrića. Zahvaljujući hrvatskim sportskim legendama, hrvatski se narod sjajno pozicionirao između velikih sila koje su često gledale u leđa našim sportašima.

-          O tome što im znači Hrvatska i kako su se osjećali na pobjedničkim postoljima kada je svirala „Lijepa naša” u filmu, među ostalima, govore Luka Modrić, Mario Mandžukić, Zlatko Dalić, Ćiro Blažević, Sandra Perković, Ivano Balić, Davor Šuker…Sjajan tekst napisao je književnik Nino Škrabe, a interpretira ga legendarni HTV-ov komentator Mićo Dušanović- čulo smo od Antona Kikaša.

Svjetska premijera filma održat će se u četvrtak, 6. lipnja 2019. u Zagrebu, a dan kasnije, u Osijeku u CineStar kino dvoranama. Projekcijama će nazočiti i mnogi akteri događanja prikazanih u filmu, što će mu dati poseban pečat.

Nakon ovih i drugih prikazivanja u Hrvatskoj, organizirat će se i projekcije po svijetu: od Europe, Amerike i Kanade do Australije....

 

Mladen Pavković