Ovih dana iz tiska je izašla knjiga poznatog varaždinskog slikara dr. Krunoslava Martinovića- „Portreti obiteljske intime“, koju je priredio i uredio Mladen Pavković.

Riječ je nedvojbeno o jednom od istaknutijih hrvatskih slikara – impresionizma, koji je nedavno priredio još jednu uspjelu samostalnu izložbu slika u Muzeju Grada Varaždina.

Dosad je naslikao i predstavio javnosti brojna svoja djela, diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Poglavito se pamti njegova velika izložba na početku karijere u prostorijama Galerije slika Muzeja Grada Varaždina (1978.). Već tada je bilo jasno da se na likovnoj sceni pojavljuje jedna nova i svjetla umjetnička zvijezda, tako da oni koji su ga tada podržavali danas i te kako mogu odahnuti jer – bili su u pravu!

-„Međutim, ovaj slikar koji je svojim radom, ali i darovitošću, već odavno prešao granice Varaždina, u kojem djeluju ili su djelovali poznati i cijenjeni likovni umjetnici, vjerojatno je iznenadio mnoge sa serijom – portreta. Istina, ovaj slikarski pravac, jedan od najtežih, umjetnik je dao naslutiti i u svojoj velikoj, reprezentativnoj monografiji, (2002.), autora Juraja Baldanija. Tada je bilo i više nego očito, prema nekim objavljenim portretima, da na tome ne će stati. I nije. Oni koji su imali prigode razgledati te radove, a svakako se ubrajaju među znalce, govorili su i pisali da se ova njegova djela „izdižu iznad prosjeka, da se mogu mjeriti s djelima čak i iznimno uglednih suvremenika“. Vrijeme će, kao i obično, pokazati jel je doista tako. Sagledavajući te slike, pa i crteže u maniri portreta, i tzv. običnom ljubitelju likovne umjetnosti, vjerojatno je jasno da se u njima može vidjeti i doživjeti pošteni i iskreni karakter i unutarnji život osobe ili ličnosti koje je portretirao. Naročito uspjelo je slikao žene, ali i djecu. Neke od tih radova i na ovaj način, putem ove knjige dao je sudu javnosti. Vjerujemo da će se mnogima dopasti ovaj, istina nedovoljno poznati opus, Krunoslava Martinovića, da će sve što jeste i nije prikazao postati nam jednako blisko, kao i slike koje je tijekom niza proteklih godina, prije svega na brojnim izložbama, u maniri impresionizma, davao na uvid gledateljima, ali i kritičarima.“ – napisao je uz ostalo u predgovoru Mladen Pavković, knjige, koja će posve će sigurno pobuditi pažnju. I našu ljubav, prije svega jer oni koji poznaju život, rad i djelo ovog iznimnog hrvatskog umjetnika reći će vam isto što i mnogi, a to je da je prije svega cijenjeni čovjek i željen slikar!

Martinović je bio i sudionik hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, a kad ga pitate o tome samo odmahuje i kaže: „Mnogi su dali daleko veći doprinos. Svatko je dao koliko je mogao i znao za stvaranje države, pa tako i ja. Divim se ljudima, osobito zdravstvenim djelatnicima, koji su također bili, kako često kaže i gospodin Pavković – prvi kad je trebalo!“

 

I.H.