U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Sinj i Ogranka Matice Hrvatske Čitluk u Alkarskim dvorima sinoć je upriličeno predstavljanje romana ‘Od Franje do Franje’, književnice Anite Martinac, javlja Ferata.hr.

Uz prethodna dva romana ‘Medaljon’ i ‘Posljednji’, ovaj roman čini povijesnu trilogiju. Na početku sinjske promocije fra Mirko Marić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Sinj pozdravio je brojne posjetitelje među kojima su bili i učenici TIŠ ‘Ruđera Boškovića’ Sinj, zahvalivši gostima iz Hercegovine na dolasku i predstavljanju značajnih djela. Govoreći o samoj večeri, fra Mirko Marić je istaknuo kako ovaj događaj ima kulturni, ali i nacionalni sadržaj.

‘Ovo je predivna večer. Iako je dvorana bila puna, mnogima će biti žao što nisu došli u Alkarske dvore. Mogli smo svjedočiti kakva je književna djela podarila Anita Martinac hrvatskoj kulturi i narodu. Ovdje se potvrdila i izvrsna suradnja ogranaka Matice hrvatske iz Čitluka i našeg u Sinju’, kazao je fra Mirko Marić.

Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk Andrija Stojić, predstavljajući rad Matice, iskazao je zadovoljstvo da je i ovaj treći roman Anite Martinac izašao u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk. O sinjskoj promociji je kazao:

‘Oduševljeni smo posjetom ovoj promociji, posebno mladih. Drago mi je da se ova povezanost hrvatskog naroda iz našeg Brotnja i Sinja odvija kroz djelovanje u najstarijoj kulturnoj ustanovi u Hrvatskoj, a to je Matica hrvatska. Zato koristim prigodu pozvati drage sinjske prijatelje u naš Brotnjo na jesen na naše fešte berbe grožđa i na brojne priredbe koje tada organiziramo’, kazao je Stojić, dodajući kako roman ‘Od Franje do Franje’ nije samo roman, nego je prvenstveno povijesno djelo, dokument, koje na primjeru jedne obitelji nevjerojatnom realnošću oslikava nedaće hrvatskog naroda u Hercegovini, ali i Hrvatskoj od austro–ugarskih vremena do konačnog osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata.

Anita Martinac, spisateljica, književnica, dipl. pravnica i dragovoljac Domovinskog rata, autorica 11 književnih djela, istaknula je kako u romanima ‘Medaljon’ i ‘Posljednji’ prikazuje svu patnju hrvatskog naroda u Hercegovini i Hrvatskoj, gdje su brojne obitelji prošle životne kalvarije za vrijeme Drugog svjetskog rata, progone od jugoslavenskih vlasti nakon tog rata, a posebno što se sve događalo na Bleiburgu i križnom putu. Kada je riječ o romanu ‘Od Franje do Franje’ nositeljica priče je majka Anica Škrobo.

‘Anica je zapravo tipična hrvatska majka koju je život bacao iz nevolje u nevolje, ali uvijek je sa svojom obitelji ostala ponosna i odana vjeri i domovini. Drugi svjetski rat odnio joj je trojicu sinova, muž je prošao pakao križnog puta. Onda je došao Domovinski rat, svanula je sloboda Anici i ostalim hrvatskim majkama, ali Anica je kratko uživala u tome jer morala je iz zagrebačke izbjegličke noći poći na vječni počinak. Ona je za života dala naslov ovom romanu, jer je živjela od Franje do Franje – od Franje Josipa do Franje Tuđmana’, kazala je Anita Martinac.

Martinac je čitala ulomke iz romana koji su ganuli publiku, a na koncu programa zahvalila se svima koji su došli i koji prate njen rad, svima koji su joj pomogli u njenim istraživanjima prije pisanja, kao i svima koji je motiviraju i nadahnjuju, a posebno obiteljima koje su svjedočile.

‘Roman sam posvetila onima koji istinu ljube, žrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu žude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog čiste ljubavi rade’, kazala je Martinac.

Tijekom predstavljanja romana, okupljenima se ukratko obratio Sinjanin Stipe Kodžoman, prepričavajući svjedočanstvo svoga oca koji je prošao pakao križnog puta. Ovom prigodom fra Mirko Marić gostima iz Hercegovine poklonio je vrijedna dijela koja su nastala u organizaciji Ogranka MH u Sinju, a radi se o monografiji ‘Sinj i njegova Gospa’, ‘Zbirka Franjevačkog samostana’, ‘Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik’ i ‘Ljetopis fra Petra Filipovića’. S druge strane, Hercegovci su sinjskom ogranku MH darivali desetak književnih djela, kao i bogatu paletu nadaleko poznatih hercegovačkih vina s područja Međugorja i Čitluka.

Tijekom programa kojim je moderirao Branimir Romac s prigodnim pjesmama nastupio je Mješoviti zbor grada Sinja, pod vodstvom Marije Župić. Nakon službenog dijela promocije, u vanjskom dijelu Alkarskih dvora nastavljeno je druženje sudionika lijepe kulturne večeri, naravno uz dobru hercegovačku kapljicu s lokaliteta Brotnjo.

 

M.J.