Drugog travnja ove godine predstavila se je slikarica Ana Guberina s novom samostalnom izložbom u povodu Uskrsa ,LICE TVOJE TRAŽIM ,GOSPODINE u zagrebačkoj Galeriji AZ, izloživši trinaest velikih formata ( 100x100 cm i 100x150 cm,) u tehnici akrila na platnu.

Gospođo Guberina, što je ključno u Vašem likovnom pristupu?

- U slikanju religioznih tema nastojim odoljeti banalnostima realističke ili naturalističke naracije, zato kroz suptilno dinamički pokrenutu mrežu linija i mikrofragmenatapokušavam govoriti o sveprožimajućoj snazi Ljubavi na svim razinama stvarnosti.

Teolozi i filozofi snažno utječu na Vaše slikarstvo?

- Proučavajući djelo francuskog teologa i filozofa PierraTeilhardadesChardina, ušla sam u meni vrlo blizak svijet gibanja i struktura u kojem sve pokreće i čuva u ravnoteži Božja ljubav koja se rasprostire poput svijetla.

Vaš je slikarski izraz vrlo specifičan.

-To je gestualno slikarstvo u kojem pulsiraju tragovi kinetičke gestualnosti nastojeći biti u semantičkoj rezonanciji s Isusovim riječima i temeljnim istinama kršćanske vjere.

Ozbiljno doprinosite suvremenom sakralnom slikarstvu.

-Umjetničko su-stvaranje zbiljnosti tankoćutan je slikarski čin u kojem bi se trebala ogledati kršćanska snaga i vjerodostojnost mog religioznog opusa.

 

Miroslav Pelikan