Slikar Vlado Tuđa istaknuti je pripadnik suvremene likovne scene, izlagao je na brojnim zapaženim samostalnim izložbama u domovini i svijetu, autor je vrlo složenog opusa.

Pripremate reprezentativnu monografiju, koja će izaći u nakladi zagrebačkog AGM-a. Biti će objavljeno preko 300 fotografija.

-Monografija je presjek rada pedeset godina. Teško je pedeset godina sabiti u jednu knjigu. Bilo je i prije pokušaja da napravim ozbilljnu monografiju, uvijek se nešto ispriječilo. Gradski ured za kulturu je prepoznao moj rad, hvala im i dali su mi podršku. Intenzivno se radi na monografiji, vjerojatno će biti gotova u petom mjesecu. Kritički tekst za monografiju je napisao Stanko Špoljarić, ali se pridružuje i Igor Brešen sa svojim prilogom. Moram istaknuti i autora fotografija, to je Goran Vranić.

Što je posebice istaknuo gdin Špoljarić?

-Snažno me je nahvalio, vrlo je minuciozno opisao moj rad i moj opus.Osobito je istaknuo moje crteže, glave. Neki su me kritičari rado nazivali slikocrtačem.

Teško je bilo odabrati 300 djela zamonografiju?

-Naravno, izuzetno teško, ukupno smo pregledali više od 1800 radova, od mojih uobičajenih formata ulja i akrila na platnu, mediapanu i kartonu do vrlo velikih formata, preko dva metra.

Za Vas je vrlo karaterističan i iznimno snažan, razigrani kolor.

-Obožavam kolor. Od malih nogu su me boje privlačile.Moje su boje jake, vrišteće, žute, crvene, zelene, plave...

Često slikate krajobraze, oni su imaginarni?

-Da, sve ide iz mojih zamišljanja. Ja previše maštam. Maštam od mladosti. Sve svoje maštarije prenosim u slike.

Na vašim se slikama mogu vidjeti često portreti žena.Koliko su oni stvarni?

-Jedan je dio stvaran a drugi je dio imaginaran. Možda su važniji likovi koji se motaju oko tih žena.

Iduće godine izlažete u Trstu, riječ je o vrlo velikoj izložbi.

-Trebao sam zapravo ove godine izlagati oko 200 do 300 djela, no zakasnio sam, zbog papira, tako da je izložba određena za iduću godinu u Palazzo Constanzi. Doista, riječ je o vrlo velikoj izložbi, izbor iz mojeg cjelokupnog opusa. U posljednje sam vrijeme često i uspješno izlagao u Italiji. Izlažiti ću i oko pedesetak skulptura.

Slikate svaki dan?

-Svaki dan, slikarstvo je moj život.

 

Miroslav Pelikan