Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, Vinko Sabljo, uputio je dopis članovima Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije te zatražio pokretanja disciplinskih koraka protiv onih osoba koje su pokušale spriječiti informiranje hrvatske javnosti na temi povijesnih istraživanja Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Dopis prenosimo u cijelosti:

"Poštovani članovi Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije,

smatramo potrebnim naglasiti da je u nacionalnom interesu da se istina promiče kroz medije javnog informiranja, a poglavito kroz nacionalni javni radiotelevizijski servis HRT. Smatramo nužno potrebnim da se široj hrvatskoj javnosti prikažu rezultati povijesnih istraživanja koji se bave komunističkim terorom u razdoblju rata i poraća 1941. do 1948., kao i ideološki motivirane manipulacije s brojem žrtava.

Glavni tajnik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, gospodin Igor Vukić, gostovao je nedavno u emisiji “Dobar dan, Hrvatska”, u kojoj je iznio neke rezultate dugogodišnjih istraživanja koje provodi ta udruga.

Poznato nam je da ste 4. lipnja 2018. održali hitnu sjednicu Programskog vijeća HRT-a s ciljem da sankcionirate takav javni nastup osobe koja je iznosila rezultate povijesnih istraživanja. Dodatno ste željeli sankcionirati i djelatnike HRT-a koji su omogućili javni nastup tom novinaru i istraživaču arhiva.

Hrvatski svjetski kongres kao udruga koja niz godina djeluje u hrvatskom javnom i kulturnom prostoru vam ovom predstavkom želi ukazati na nezakonitost postupanja HRT-a u ovom slučaju. Djelatnici HRT-a koji si uzimaju slobodu cenzurirati takve vijesti krše propise koje propisuje Ustav Republike hrvatske kao i propise definirane u Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji.

U Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji stoji među ostalom napisano:

HRT je dužan promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, civilnog društva, te unapređenju kulture javnog dijaloga…

U članku 38. Ustava Republike Hrvatske definirana je zabrana svake cenzura od strane medija javnog informiranja a što je u ovom slučaju svojim represivnim djelovanjem HRT želio postići.

Republika Hrvatska i nacionalna televizija HRT moraju preko svojih institucija poticati povijesna istraživanja, a ne ih aktivno opstruirati. Na to HRT obvezuje dodatno i Rezolucija Vijeća Europe 1481, koja je obvezala sve postkomunističke zemlje da preispitaju svoju prošlost i da je korigiraju u onim segmentima u kojima je bila pisana po političkim nalozima. Vaša je dužnost komunističku povijest Republike Hrvatske temeljito preispitati.

Želimo naglasiti da se zalažemo za lustraciju u svim segmentima hrvatskog društva i očekujemo od HRT-a da lustraciju komunističke povijesti aktivno sprovodi.

Iz svega navedenog dolazimo do zaključka da se na HRT-u iz ideoloških razloga potiskuju teme koje se bave lustracijom komunističke prošlosti te od vas i svih djelatnika Hrvatske radiotelevizije tražimo respekt prema svakoj nevinoj žrtvi komunizma i fašizma. Od HRT-a tražimo aktivnu suradnju na sprovođenju Rezolucije Vijeća Europe 1481. Hrvatska je članica Europske unije i obavezna je sprovoditi zakone koji definiraju institucionalnu zaštitu temeljnih ljudska prava kao najviše dostignuće civiliziranog svijeta.

Očekujemo od vas da unutar HRT-a pokrenete disciplinske korake protiv onih osoba koje su pokušale spriječiti informiranje hrvatske javnosti na temi povijesnih istraživanja Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Tražimo od HRT-a da se takva cenzura u budućnosti ne ponovi - stoji u dopisu koji je Vinko Sabljo, predsjednik HSK, uputio Programskom vijeću HRT-a.

 

M.M.